Ga naar de inhoud
Ouders mogen niet naar binnen

Per direct strengere coronamaatregelen op basisscholen

Een leerling krijgt les op een basisschool. Beeld © ANP

Ouders mogen de school niet meer in, onderwijspersoneel en leerlingen moeten thuisblijven bij klachten en er mogen geen externen aanwezig zijn bij vieringen als sinterklaas en kerst. Dat zijn enkele nieuwe regels die vanaf vandaag gelden op basisscholen, om het aantal besmettingen tegen te gaan.

Het demissionair kabinet heeft op basis van nieuw OMT-advies besloten de coronamaatregelen in het basisonderwijs aan te scherpen. De regels gaan per direct in.

Geen externen bij vieringen

Eén van de nieuwe maatregelen is dat ouders niet langer de school binnen mogen. Ook mogen bij vieringen als sinterklaas en kerst de komende tijd geen mensen van buiten aanwezig zijn. 

Personeelsleden moeten zich laten testen en thuisblijven tot ze een negatieve uitslag hebben. Dat geldt ook voor leerlingen met klachten, tenzij die onder het snottebellenbeleid vallen. Dat houdt in dat kinderen met een neusverkoudheid naar school mogen, behalve als zij klachten krijgen zoals benauwdheid, hoesten en koorts. 

Basisschool
Lees ook:
Basisschool na basisschool sluit door coronabesmettingen: 'Er is geen enkel protocol'

Daarnaast moet het personeel in principe thuiswerken, tenzij zij onderwijs moeten geven of op school moeten zijn in het belang van de leerlingen. Ook vinden team- en studiedagen niet langer fysiek, maar online plaats. Volwassenen moeten op school anderhalve meter afstand houden van elkaar. Voor leerlingen geldt dit niet. 

Preventief testen

Verder wordt dringend geadviseerd aan personeel in het basis- en voorgezet onderwijs én aan middelbare scholieren om zich twee keer per week preventief te testen met een zelftest. Die zelftests kunnen door scholen worden aangevraagd bij de overheid. 

Scholen kunnen daarnaast zelf extra maatregelen nemen, zoals het aangeven van looproutes of het aanhouden van gespreide pauzes.

Om verspreiding van corona tegen te gaan, is goede ventilatie nodig. Maar ruim een kwart van de scholen voldoet niet aan de norm voor gezonde ventilatie. Dat is veel meer dan eerder werd gedacht. En dat terwijl corona zich op dit moment juist snel verspreid onder kinderen:

Ventilatie niet op orde bij kwart scholen: kinderen krijgen les met open raam

01:56