Ga naar de inhoud
Corona-update

Mijn kind heeft corona, hoe lang moet ik nu in quarantaine?

Beeld © ANP / bewerkt door RTL Nieuws

Er zijn momenteel veel (ongevaccineerde) kinderen die positief testen op corona. Wat moet je als ouder doen als je kind besmet is, vragen ouders zich af. Die vraag beantwoorden we in deze 265ste corona-update. Het korte antwoord: je moet sowieso in quarantaine, de lengte kan verschillen.

Ouders die zelf beschermd zijn (zie kader hieronder), krijgen te maken met andere quarantaineregels dan ouders die geen vaccin hebben gehad. In beide gevallen moet je als ouder in elk geval direct in quarantaine na de positieve test van je kind, ook als het kind geen klachten heeft. 

Voor ouders die zijn gevaccineerd, geldt dat ze zich vijf dagen na de positieve test van het kind zelf moeten laten testen bij de GGD. Uiteraard maak je eerder een testafspraak als je zelf ook coronaklachten krijgt. Een zelftest is hiervoor niet voldoende. Voor ouders die niet beschermd zijn, geldt dat ze zich twee keer moeten laten testen: de eerste keer meteen na de positieve test van je kind en de tweede test vijf dagen na het laatste contact met je kind.

Je bent voldoende beschermd als je

  • 14 dagen of langer geleden een tweede prik hebt gehad met het vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna, of
  • 14 dagen of langer geleden één prik hebt gehad met een van deze vaccins en daarvoor heeft u corona gehad, of
  • 28 dagen of langer geleden één prik hebt gehad met het vaccin van Janssen, of
  • binnen de afgelopen zes maanden (180 dagen) corona hebt gehad. Je bent toen positief getest op corona, bijvoorbeeld in een GGD-teststraat (niet met een zelftest).

Ouders die niet zijn beschermd, hebben te maken met strengere quarantaineregels. Als je kind in isolatie kan blijven op een eigen kamer, blijf je tot tien dagen na het laatste fysieke contact met je kind in quarantaine. Je kunt je wel vanaf de vijfde dag laten testen. Als die test negatief is, mag je uit quarantaine.

Voor veel (ongevaccineerde) ouders van jonge kinderen zal het onmogelijk zijn om helemaal afgezonderd te blijven. Als dat niet kan, moet je tien dagen in quarantaine blijven vanaf het moment dat je kind niet meer besmettelijk is of na vijf dagen als je een negatieve test hebt.

Wanneer besmettelijk

Je kind is nog besmettelijk zolang hij of zij klachten heeft én minimaal zeven dagen na het begin van de klachten. Pas als na zeven dagen de klachten een hele dag over zijn (24-uur klachtenvrij) kan je kind het virus niet meer overdragen. Dat geldt overigens ook voor volwassenen.

Als je kind op het moment van de test en ook daarna geen klachten kreeg - wat voor veel kinderen geldt - gaat het RIVM uit van besmettelijkheid tot en met vijf dagen na de positieve test van je kind.

Ongunstigste scenario voor ouders met besmet kind

In het meest ongunstige scenario krijgen je jonge kinderen na elkaar corona, hebben ze lang klachten en kunnen ze niet in isolatie. Je bent zelf niet gevaccineerd, dus je moet wachten tot je kinderen geen klachten meer hebben om vervolgens tien dagen in quarantaine te kunnen gaan. Dat kan bij elkaar zomaar weken duren.  

Gunstigste scenario voor ouders met besmet kind

In het gunstigste scenario voor het geval je kind positief test, heeft hij of zij geen klachten en kan het kind in isolatie. Dan heb je als ouder geen direct contact. Je bent als ouder gevaccineerd of genezen. Dan kun je je na vijf dagen laten testen en als die test negatief is, kun je weer gaan en staan waar je wil.