Poging tot doodslag

In elf minuten van Breda naar Rotterdam: jaar cel geëist

23 november 2021 15:12 Aangepast: 23 november 2021 15:17
Een screenshot van de rit. Beeld © Team Verkeer Zeeland-West-Brabant

Tegen twee motorrijders die vorig jaar in elf minuten van Breda naar Rotterdam reden, is een jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. De zaak kwam in augustus vorig jaar naar buiten doordat de verdachten een filmpje van hun rit op internet plaatsten.

De officier van justitie zei dat de mannen zich schuldig maakten aan een poging tot doodslag: "Ze namen het levensgevaar op de koop toe." Ook moeten de verdachten drie jaar hun rijbewijs inleveren, eiste de officier.

Snelheden boven 250 km/u

Silab O. (23) uit Almere en Ibram M. (25) uit Rotterdam hebben bij de rechtbank in Breda bekend dat zij de motoren bestuurden. Op de beelden is te zien hoe de mannen op de A16 snelheden halen tot boven de 250 kilometer per uur, 277 zelfs, volgens de officier van justitie. Daarbij halen ze al slalommend links en rechts andere weggebruikers in. Normaal gesproken duurt een rit van Breda naar Rotterdam bijna een halfuur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Motorrijder rijdt in 11 minuten van Breda naar Rotterdam

Silab O. zei tegen de rechter dat hij niet het idee had dat hij een gevaar was voor anderen. "Ik heb niet het gevoel gehad dat ik geen controle had over de motorfiets." Wel noemde hij de actie stom. "We hadden er niet over nagedacht. Het was heel dom." Zijn medeverdachte Ibram M. zei dat het 'niet oké was'.

Per ongeluk openbaar

O. zei ook dat hij altijd beelden maakte van zijn motorritten. "Ik gebruikte de camera vooral als een soort dashcam. Ik had de beelden nu per ongeluk openbaar gezet op mijn privé-YouTube. Binnen een paar uur stond het daarna overal. Eigenlijk was het voor mezelf."

De rechtbank wilde de video in de rechtszaal tonen, maar de techniek liet haar in de steek. Op de beelden was ook een derde motorrijder te zien. Die is onvindbaar, zei de officier van justitie.

Advocaten van de twee mannen betogen vooral dat er geen sprake is van een poging tot doodslag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore