'Provocatie'

Rechter bestraft man (30) voor dragen Bandidos-shirt in rechtbank

23 november 2021 14:26 Aangepast: 23 november 2021 14:35
De rechtbank van Maastricht. Beeld © ANP

Een 30-jarige man uit Heerlen heeft van de rechtbank in Maastricht 80 uur werkstraf gekregen voor het dragen van een T-shirt en petje met logo’s van de Bandidos. Hij mag dat niet nog eens doen, zegt de rechter.

Daarom is hem ook een voorwaardelijke celstraf van zes weken opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) had acht weken cel tegen de man geëist, maar de rechtbank ging daar niet in mee omdat de man geen strafblad heeft en het om een eenmalig voorval ging.

De man gaat in hoger beroep, lieten hij en zijn advocaat Gitte Stevens direct na de uitspraak weten.

T-shirt en petje

De man liep op 21 april dit jaar de rechtbank in Maastricht binnen met een T-shirt van de Bandidos chapter Sittard, en een petje en heuptas met logo's van de motorbende. De parketpolitie nam pet, tasje en T-shirt in beslag.

Om te voorkomen dat hij in zijn blote bast terecht moest staan in een zaak tegen de Limburgse Bandidos, kreeg hij van de parketpolitie een wit T-shirt. De man werd overigens vrijgesproken van de hem verweten deelname aan een criminele organisatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechtbank noemt motorclub Bandidos criminele organisatie, celstraffen en boetes voor leden

Volgens de rechtbank getuigt het dragen van deze kleding van het niet respecteren van een rechterlijke uitspraak waarin Bandidos Holland verboden werd.

Het OM beschuldigde de man van 'voortzetting van de werkzaamheden van een verboden organisatie'. De rechtbank is het daarmee eens.

Provoceren

Door met kleding van de Bandidos naar binnen te lopen, lijkt het erop dat de man de rechtbank heeft willen provoceren, hield de rechter hem bij de uitspraak voor. De rechtbank neemt hem dit gedrag kwalijk.

Advocaat Gitte Stevens van de Heerlenaar wees erop, dat het chapter Sittard in tegenstelling tot Bandidos Holland MC niet verboden is. Maar de rechtbank stelt dat de chapters en de leden daarvan feitelijk onderdeel uitmaakten van Bandidos Motorclub Holland. Ook de kleding met logo's van Bandidos verwees daarnaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore