'Schade verhalen'

Tot nu toe 173 arrestaties na weekend vol rellen

23 november 2021 10:25 Aangepast: 23 november 2021 10:48
Bij de rellen gisteravond gingen verschillende politieauto's in vlammen op. Beeld © ANP

Naar aanleiding van de rellen van afgelopen weekend zijn inmiddels 173 mensen gearresteerd. En de jacht op de relschoppers gaat door, schrijft minister Grapperhaus van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.

De demissionair minister verwacht dat er nog 'vele arrestaties' zullen volgen. Volgens Grapperhaus wordt er ingezet op snelrecht en zal de schade worden verhaald op de daders.

Het afgelopen weekend braken op verschillende plaatsen in het land rellen uit, waarbij onder meer zwaar vuurwerk en stenen werden gegooid naar hulpverleners.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie zijn die relschoppers? 'Ze zijn jong en willen tegen het gezag aan schoppen'

Grapperhaus heeft mensen van de politie en de brandweer 'gecomplimenteerd voor hun professionele optreden', schrijft hij. "Zij krijgen te maken met de gevolgen van verharding van de samenleving terwijl zij juist ten dienste van die samenleving hun taak uitvoeren. Dit type werk is heftig en het is goed dat politieagenten en brandweermensen niet weglopen voor het gevaar maar er professioneel mee om kunnen gaan."

In Rotterdam schoot de politie gericht op enkele relschoppers, nadat een demonstratie tegen de aangekondigde coronamaatregelen uit de hand was gelopen. Bekijk onderstaande beelden:

Grapperhaus meldt daarover: "Het geweld liep zo hoog op dat er schoten zijn gelost. Uiteraard zal daarnaar onderzoek worden gedaan door de Rijksrecherche."

Andere steden

Zaterdag en zondag waren er rellen in onder meer Den Haag, Katwijk, Bunschoten en Urk. Die ongeregeldheden zijn volgens Grapperhaus 'ogenschijnlijk' het resultaat van 'zeer georganiseerd geweld' en hebben waarschijnlijk niets te maken met maatschappelijke of politieke onvrede.

Aan deze georganiseerde rellen deden ook minderjarigen mee. "Demonstreren doe je niet met geweld. Dit had niets met een demonstratie te maken", aldus de minister.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie mensen in ziekenhuis met schotwonden na rellen Rotterdam

Demissionair premier Mark Rutte sprak zich gisteren uit tegen de rellen. "Dit is puur geweld onder het mom van demonstreren."

Koning Willem-Alexander bezocht gisteren Rotterdam en voerde daar gesprekken met politie-, brandweer- en ambulancepersoneel dat vrijdag werd ingezet. De koning zei te spreken 'namens negentig procent van de Nederlanders die vinden dat dit niet kan'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore