Ga naar de inhoud
Spoedprocedure

Rechter wijst eis tot stopzetten wapenexport naar Egypte af

Het kort geding bij de rechtbank van Den Haag. Beeld © ANP

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft de eis van enkele vredes- en mensenrechtenorganisaties tot het stopzetten van uitvoer van militaire goederen naar Egypte afgewezen.

Enkele vredes- en mensenrechtenorganisaties hadden de Nederlandse staat voor de rechter gedaagd vanwege het afgeven van vergunningen voor wapenexport naar Egypte. Via een spoedprocedure wilden ze die leveringen direct een halt toe te roepen.

Het gaat om de organisaties PAX, Stop Wapenhandel en het Nederlandse Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM). Volgens hen worden de wapens gebruikt door het regime in het land om onder meer mensenrechtenactivisten, journalisten en politieke tegenstanders te onderdrukken.

Wapenhandel
Lees ook:
Wapenhandel stijgt, kunnen Nederlandse bedrijven meeprofiteren?

"Egypte wordt geregeerd door een generaal met een erg slechte staat van dienst waar het gaat om mensenrechten", aldus Wendela de Vries, coördinator bij Stop Wapenhandel. "Daar moet je als Nederland geen wapens aan willen leveren."

Niet aannemelijk

Volgens de rechter hebben de organisaties niet aannemelijk kunnen maken dat Nederland de exportvergunningen niet had mogen afgeven.

De regering heeft eerder al gesteld dat Nederland zorgvuldig omgaat met wapenvergunningen in de wapenexport. En dat daarmee wordt voldaan aan criteria die de EU heeft opgesteld.

Bron: RTL Nieuws