Ga naar de inhoud
'Simpele oplossingen bestaan niet'

Het CDA wil gebruikers xtc direct beboeten (en daarna een taakstraf geven)

Een festival, ter illustratie. Beeld © ANP

Als het aan het CDA ligt worden gebruikers van harddrugs zoals xtc straks veel harder aangepakt. Nu wordt één pilletje gedoogd, maar de partij wil dat gebruikers van bijvoorbeeld xtc direct beboet worden. Als ze daarna nog eens gepakt worden met pilletjes moeten ze van het CDA een taakstraf krijgen.

Dat schrijft de partij vandaag in een nieuwe visie over de Nederlandse drugsaanpak. Hoewel harddrugs officieel verboden zijn, wordt bijvoorbeeld één xtc-pil gezien als bezit voor eigen gebruik en door de autoriteiten doorgaans gedoogd.

Vijf pillen gedoogd

Het CDA stelt dat op het Amsterdam Dance Event (ADE) het op zak hebben van vijf xtc-pillen zelfs gedoogd wordt, omdat 'het voor de politie niet haalbaar is om bij elk getroffen drugsbezit tot arrestatie over te gaan'.

Zóveel
Lees ook:
Zóveel drugs op Brits festivalterrein, de vissen zijn er in gevaar

Volgens het CDA is het gedoogbeleid een van de redenen 'waarom Nederland in veel hogere mate last heeft (gekregen) van zware georganiseerde drugscriminaliteit ten opzichte van andere Europese landen'. In de visie staan talloze andere maatregelen die de partij wil nemen om te voorkomen dat Nederland een 'narcostaat' wordt.

'Rechtsstaat beschermen'

"Simpele oplossingen bestaan niet", zegt CDA-Kamerlid Anne Kuik over de plannen. "Willen we de democratische rechtsstaat beter beschermen, dan mogen we geen middel ongebruikt laten om dit doel te bereiken."

De partij wil ook dat de maximale straffen voor de productie van en handel in harddrugs omhoog worden gebracht. Nu zijn de straffen hier nog lager dan in buurlanden.

Aanpak
Lees ook:
Aanpak handel in synthetische drugs: invallen in Nederland en België

Coffeeshops naar bedrijventerreinen

De partij spreekt van een 'strenge anti-maffiawetgeving naar Italiaans voorbeeld'. Daarnaast horen coffeeshops niet in het normale straatbeeld thuis, vindt het CDA. De partij wil coffeeshops daarom naar bedrijventerreinen verplaatsen. Ook wil het een teruggeeffonds om afgepakt geld te investeren in kwetsbare wijken.

Het is niet duidelijk of de voorstellen op een meerderheid in de Tweede Kamer kunnen rekenen. Coalitiepartner D66, met wie het CDA momenteel praat over een nieuw kabinet, heeft eerder duidelijk laten weten dat het drugs niet wil verbieden

D66
Lees ook:
D66 Utrecht wil drugscriminaliteit bestrijden met xtc-shop

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore