Ga naar de inhoud
Update rellen

Arrestaties in Zwolle, onrust in Groningen en noodverordening in Drachten

Politie staat paraat in Zwolle. Beeld © ANP

Na de rellen op vrijdag, zaterdag én zondagavond was het ook gisteravond in sommige steden onrustig. In Zwolle heeft de politie dertien mensen aangehouden nadat de burgemeester er een noodbevel had afgekondigd. Ook in Groningen en Drachten maakten de autoriteiten zich klaar voor onrust. Intussen meldt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb dat de mensen die vrijdag door politiekogels werden geraakt níet in levensgevaar zijn.

Zwolle

De politie in Zwolle hield de dertien mensen aan om verschillende redenen. Sommigen negeerden een bevel van de politie, anderen waren in bezit van vuurwerk en hadden geen identiteitsbewijs bij zich. Een woordvoerder van de politie meldde dat het verder relatief rustig bleef in de stad.

Terrassen opgeruimd

Het noodbevel was afgekondigd omdat er signalen waren dat mensen in de Zwolse binnenstad wilden protesteren tegen de coronamaatregelen. Uit angst voor rellen hadden horecaondernemers uit voorzorg de terrassen opgeruimd en het meubilair opgeborgen. Enkele winkeliers hadden ook hun ramen dichtgemaakt.

Wie
Lees ook:
Wie zijn die relschoppers? 'Ze zijn jong en willen tegen het gezag aan schoppen'

Er was gisteravond dan ook veel politie op de been in het stadscentrum. Her en der waren er wel wat kleine groepjes mensen die werden aangesproken door de politie. Een groep van zo'n veertig tot vijftig coronademonstranten was op weg naar het centrum, maar werd tegengehouden door agenten en gemaand te vertrekken, vertelde de woordvoerder.

Drachten

Ook in Drachten vreesden de autoriteiten voor rellen en ongeregeldheden. De politie had via sociale media oproepen gezien om op verschillende plekken te verzamelen. Omdat er een 'ernstige vrees' was dat er 'ernstige wanordelijkheden' zouden ontstaan, kondigde de burgemeester een noodverordening af. Het leek uiteindelijk rustig te blijven in Drachten.

Koning
Lees ook:
Koning spreekt met politie en brandweer over rellen Rotterdam

Groningen

Ook in Groningen maakten ze zich klaar voor rellen. Het was aan het begin van de avond opnieuw onrustig in de stad, nadat relschoppers een dag eerder bushokjes en winkeletalages hadden vernield. De politie probeerde groepen jongeren gisteren uit elkaar te houden zodat ze niet op één centrale plek konden samenkomen, schrijft RTV Noord.

Ook hielden agenten voorbijgangers staande en vroegen hen om identificatie. De rust keerde later op de avond terug en niemand werd gearresteerd. Uit voorzorg hadden horecaondernemers ook hier hun terrassen naar binnen gehaald.

Roosendaal

Ook in Roosendaal was het gisteravond onrustig. Er was veel politie op de been en ook de Mobiele Eenheid (ME) werd ingezet om de wijk Langdok af te zetten. Er zijn acht mensen aangehouden, drie van hen werden op heterdaad betrapt toen ze brandstichtten. Dat schrijft BN De Stem. Een dag eerder werden er in de Noord-Brabantse stad veertien relschoppers opgepakt.

Rotterdam

De rellen begonnen afgelopen vrijdag in Rotterdam. Daar liep de situatie zo uit de hand dat de politie besloot gericht op relschoppers te schieten. Er raakten zeven personen gewond, vier mensen liepen schotwonden op. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vertelde gisteravond aan tafel bij Jinek dat de personen die geraakt zijn niet in levensgevaar verkeren.

Volgens de burgemeester was een deel van de relschoppers 'echt gekomen om slachtoffers te maken'. "Ze hebben het idee dat ze het gevecht moeten aangaan met de politie. Maar er is geen enkele verzachtende omstandigheid om een agent te willen doden", vertelde Aboutaleb. Bij de rellen werden in totaal 49 mensen aangehouden.

Bekijk het gesprek met Aboutaleb hier: 

Aboutaleb reageert op 'orgie van geweld' tegen agenten

01:14
Aboutaleb vertelde bijvoorbeeld dat een van de gewonden nog aan het filmen was toen hij op een brancard werd weggevoerd. Een ME'er die iemand ging helpen die in zijn been was geschoten, deed zijn uitrusting af en kreeg toen een baksteen tegen zijn borst.