Betogers tegengehouden

Noodbevel van kracht in Zwolle, oproep burgemeester aan ouders

22 november 2021 19:33 Aangepast: 22 november 2021 20:39
Horecaondernemers in Zwolle zetten hun terrasmeubilair binnen. Beeld © Fotopersbureau Meter

In Zwolle is een noodbevel afgekondigd voor de binnenstad. Dat komt door een mogelijke betoging vanavond tegen de coronamaatregelen die niet is aangemeld bij de gemeente, zegt burgemeester Peter Snijders. Hij heeft ouders van scholieren een brief gestuurd waarin hij vraagt of ze hun kinderen thuis willen houden.

Het noodbevel is van kracht tot morgenochtend 5 uur. Het centrum van de stad is tot die tijd aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat stelt de politie in staat strenger dan normaal op te treden tegen mensen die overlast zouden kunnen veroorzaken. Rond half 8 stuurde de politie een groep weg van enkele tientallen mensen die wilden demonstreren, meldt RTV Oost.

'Praat met kinderen'

De verwachting is dat de demonstratie mensen aantrekt die 'uit zijn op rellen', schrijft Snijders in een brief aan ouders. "Ook krijgen we signalen dat er jonge Zwollenaren naar de binnenstad willen komen. Mijn vraag aan u is om hierover met uw kinderen in gesprek te gaan, ze te wijzen op de mogelijke gevolgen van deelname aan deze protesten en ze thuis te houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie zijn die relschoppers? 'Ze zijn jong en willen tegen het gezag aan schoppen'

Dat de binnenstad is aangemerkt als veiligheidsrisicogebied, maakt het voor politie mogelijk om mensen uit het centrum weg te sturen. Wanneer daar geen gehoor aan wordt gegeven, kan iemand worden aangehouden. Ook mag de politie iedereen preventief fouilleren.

Hulpverleners aangevallen

Afgelopen weekend waren in een paar steden rellen en werden politieagenten en hulpverleners aangevallen. Relschoppers gooiden onder meer met stenen en zwaar vuurwerk. In Rotterdam zag de politie zich genoodzaakt gericht te schieten. Vier mensen belandden in het ziekenhuis.

Zaterdag en zondag was het vervolgens in een aantal gemeenten verspreid over het land onrustig, waaronder in Roermond, Stein, Groningen, Leeuwarden, Roosendaal en Den Haag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore