Ga naar de inhoud
Bedreiger veroordeeld

Sinterklaas droeg kogelwerend vest bij landelijke intocht Apeldoorn in 2019

Sinterklaas in 2019 bij de landelijke intocht in Apeldoorn. Beeld © ANP

De man die in 2019 Sinterklaas bedreigde bij de landelijke intocht, is door de politierechter veroordeeld tot een week gevangenisstraf. "Sint voelde zich hierdoor bedreigd", meldt het Openbaar Ministerie, "en droeg bij de intocht in Apeldoorn een kogelwerend vest."

In de Twitter-bio van de verdachte was onder meer te lezen: "Staatsgevaarlijk want zaagt aan de poten van een koloniale samenleving. Snipet ook graag Sinterklazen." Een dag voor de intocht werd hij door de politie opgepakt.

'Prijs op het hoofd van Sinterklaas'

Justitie stelde een onderzoek in waarbij ook uitlatingen een rol speelden die de verdachte eerder deed op de Facebook-pagina van de actiegroep De Grauwe Eeuw.

In die Facebook-post stond onder andere: "Zit niks anders op.. we moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de Nationale intocht is zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersen en botsplinters bedenkt zitten. Maw zonder twijfel morsdood. Zo kan de NPO geen onzin verhaaltje ophangen met een nieuwe Sinterklaas en zijn we voorgoed van dat feest af." 

Oproep
Lees ook:
Oproep moordaanslag sint was volgens dreiger 'overduidelijke grap'

Volgens de schrijver van het bericht was het 'overduidelijk een grap', schreef hij kort erna in zijn weblog. Het was bedoeld om viral te gaan, schreef hij, 'en om de dubbele maat van racistisch Nederland aan te tonen'.

Live op tv

Ondanks zijn aanhouding droeg Sinterklaas dus een kogelwerend vest bij de live op tv uitgezonden intocht. Dat was nog niet bekend; wel dat Sinterklaas in datzelfde jaar bij de intocht in Amsterdam weigerde een kogelwerend vest aan te trekken.

Politie
Lees ook:
Politie onderzoekt oproep om Sinterklaas te vermoorden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore