Steen door ruit

'De maat is vol, ambulancepersoneel met angst en beven naar coronademonstratie'

22 november 2021 15:53 Aangepast: 22 november 2021 15:58
De stemming bij veel coronademonstraties is grimmig Beeld © ANP

Bij de coronademonstratie van zaterdag in Den Haag gooide iemand een steen door de ramen van een ambulance. "Dit had veel erger kunnen aflopen", zegt Jan Hoefnagel, voorzitter van de beroepsvereniging Ambulancezorg. "Dit is helaas geen incident, het werken wordt ons onmogelijk gemaakt. We zijn het spuugzat."

Hoefnagel zegt dat het werk van ambulancepersoneel sinds het begin van de coronapandemie enorm veranderd is. "Eerst klapte iedereen voor ons, nu gooien ze een steen door je raam."

De verpleger die normaal op de bijrijdersstoel zit, zat zaterdag tijdens de rellen in Den Haag bij de patiënt achterin toen de steen door het raam vloog. Het had dus veel erger kunnen aflopen. Nu was er vooral materiële schade. De chauffeur zit na het incident thuis, hij is zo geschrokken dat werken er even niet inzit. "Ik had hem net aan de telefoon, hij is doodmoe", zegt Jan Hoefnagel.

Lees door onder tweet

En dat geldt voor meer ambulancepersoneel. Dat krijgt sinds de corona-uitbraak meer en meer te maken met vijandelijkheden. Patiënten die eisen dat ze worden meegenomen naar het ziekenhuis terwijl ze best thuis kunnen blijven en ander verbaal en fysiek geweld; het is aan de orde van de dag. Hoefnagel: "Een collega in mijn eigen regio werd een hersenschudding geslagen. Hij zat maanden thuis."

Steekwerende kleding

In anderhalf jaar kwamen er 800 meldingen binnen van incidenten, de een nog ernstiger dan de ander. "En dat is wat er wordt gemeld, in de praktijk zal dit aantal nog hoger liggen. We moeten ons werk gewoon kunnen doen. De maat is vol. We moeten soms van tevoren nadenken of er politiebegeleiding nodig is. Dat kost tijd. Als je dan naar een reanimatie moet, die minuten kunnen een leven kosten."

Dat ambulancepersoneel steekwerende kleding aan moet, is de wereld op zijn kop, zegt de voorzitter van de beroepsvereniging.

Lees door onder tweet

Hoefnagel doet een beroep op de politiek om uit te dragen dat dit niet normaal is. "De straffen hoeven niet nog verder omhoog, maar iedereen moet weten dat dit geweld moet stoppen." De beroepsvereniging Ambulancezorg heeft vandaag via social media opgeroepen om incidenten door te geven. "Wat ik ga doen is de verhalen bundelen zodat we een statement kunnen maken. De enige manier om de aandacht echt te krijgen, is door voorbeelden te hebben", zo is op Twitter te lezen.

Zwartboek

De oproep is na een paar uur al door meer dan 100.000 mensen gezien, zegt Hoefhagel. "Dat zegt wel iets. We krijgen veel steunbetuigingen maar ook voorbeelden van waar het mis is gegaan." Hij zal het zwartboek aanbieden aan de politiek. "Dat collega's met samengeknepen billen naar coronademonstraties gaan, dat er zoveel angst is, dat kan niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore