Dashcambeelden

Respect voor ingrijpen op snelweg: 'De meesten zouden dit niet doen'

22 november 2021 13:16 Aangepast: 23 november 2021 15:51
De onwel geworden automobiliste reed de berm in. Beeld © Screenshot dashcam

Zou jij hebben gedaan wat Henry Temmermans uit Nunspeet deed? Hij 'parkeerde' zijn auto op de snelweg voor de rijdende auto van een vrouw die onwel geworden was. We belden drie verkeerspsychologen. "Ik denk dat weinig mensen dit gedaan zouden hebben", zegt een van hen.

Het gebeurde vrijdagmiddag op de A28 en gisteren kwam het filmpje naar buiten, waarop te zien is dat een auto de berm inrijdt en slingerend doorrijdt, af en toe de vangrail rakend. Automobilist Henry Temmermans gaat ervoor rijden en remt om de auto tot stilstand te brengen. Daardoor voorkomt hij erger.

De vrouw bleek onwel te zijn geworden tijdens het rijden, en daardoor reed de auto waarin zij zat stuurloos door.

De dashcambeelden die veelvuldig werden gedeeld:

Hoogleraar verkeerspsychologie Karel Brookhuis waagt zich niet aan uitspraken over de heldendaad van Temmermans. Hij heeft het filmpje gezien en was vooral onder de indruk. "Dit komt gelukkig zo weinig voor. Ik weet niet eens wat ik zelf zou doen", zegt hij.

Veel respect

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen durft er wat meer over te zeggen. Hij zegt dat het logisch is dat mensen niet weten wat ze zouden doen. "Want het komt gelukkig zelden voor." Dat deze meneer heeft ingegrepen is ook erg uitzonderlijk, vertelt hij. "Ik denk dat veruit de meeste mensen dit niet zouden doen. Ik heb veel respect voor deze automobilist."

Volgens Tertoolen is er eerst sprake van schrik als je zoiets ziet gebeuren. "Als je daarvan bekomen bent, zullen de meeste mensen niet eens weten wat ze moeten doen. Dat deze meneer dat wel wist, is bijzonder. En dan moet je het ook nog doen. Je zult in een split second de afweging maken wat de gevolgen kunnen zijn. Wat betekent het voor je eigen auto? En voor je eigen veiligheid? Een soort kosten-baten-afweging? Iemand die in een klein autootje zit met zijn gezin, zou het niet zo hebben gedaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Volledig zelfrijdende' Tesla kiest verkeerde rijstrook en crasht

Collega-verkeerspsycholoog Cees Wildervanck durft er niet al te veel over te zeggen. "Het is heel theoretisch. Je ziet dat het gebeurt, wat voel je dan, hoe sociaal ben je? Denk je aan je eigen veiligheid of denk je: ik moet die persoon redden dus ik grijp in."

Dat Henry Temmermans het laatste deed, is hem alleen maar aan te prijzen, zegt Wildervanck. "Het is onzin om nu te zeggen dat hij het anders aan had moeten pakken. Het is vooral mooi dat hij het heeft gedaan. Ik vond het ontroerend."

"En als je nou niet ingrijpt, voel je dan vooral niet schuldig", zegt Tertoolen. "Want dat zouden de meeste mensen niet doen." Het is volgens hem dan ook onmogelijk om te zeggen, wat je zou moeten doen als je dit meemaakt. "Ik weet niet eens wat ik zelf zou doen", zegt hij.

Geleidelijk remmen

Wildervanck wil wel een tip in algemene zin geven, al benadrukt hij dat het in de praktijk in elke situatie anders zou zijn. "Grijp alleen in als het veilig kan", zegt hij. "Specifieker kan ik het nauwelijks maken. Ik kan wel zeggen dat je in dit geval geleidelijk moet remmen, maar of je daaraan denkt op zo'n moment, is maar de vraag. "

Bij de reddingsactie van vrijdag kneusde de vrouw die onwel was geworden, vijf ribben. Maar ze kan het navertellen. Henry Temmermans kan nog steeds aan weinig anders denken. Hij is blij dat hij het heeft gedaan en kreeg voor zijn heldendaad een bos bloemen van het slachtoffer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore