Vervoer beperkt

Dekker wil zware crimineel vaker per videoverbinding voor rechter

22 november 2021 11:02 Aangepast: 22 november 2021 11:12
De gevangenis in Vught Beeld © ANP

De Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught krijgt een videovoorziening zodat gedetineerden voor hun rechtszaak de gevangenis niet langer per se hoeven te verlaten. Dat voorstel doet demissionair minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Hij wil dat zware criminelen in de toekomst vaker per videoverbinding voor de rechter verschijnen.

Met de videoverbinding wil Dekker het vervoer van zware criminelen beperken, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Het vervoer naar de rechtbank en de beveiliging van deze processen kost de politie veel mankracht. Het moet ook voorkomen dat verdachten met elkaar kunnen communiceren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Taghi had tientallen miljoenen over voor ontsnapping uit EBI'

"Deze buitengewone groep gedetineerden vraagt om een buitengewone aanpak", aldus Dekker. Hij wil ook dat advocaten alleen nog maar meer als duo's bij gedetineerden in de EBI langsgaan.

Verder kondigt de minister aan dat een hoog beveiligde zittingslocatie in Lelystad de Bunker in Amsterdam Osdorp gaat vervangen en komt er in Vlissingen zoals eerder aangekondigd een nieuwe EBI, die in 2028 gereed moet zijn. In het Justitieel Complex Schiphol komen extra beveiligde cellen zodat verdachten hier kunnen overnachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaat en neef van Ridouan Taghi blijft nog drie maanden vastzitten

Dekker wil ook het toezicht op advocaten versterken. Het toezicht gaat van een lokale deken over naar een centraal orgaan. Hij vindt verder dat advocaten niet meer cliënten moeten bijstaan met wie zij een nauwe persoonlijke of familieband hebben. Dekker roept de Nederlandse Orde van advocaten hierover het gesprek aan te gaan.

Advocaat Taghi opgepakt

Vorige maand werd in de EBI in Vught de neef van Ridouan Taghi opgepakt. Deze man is ook een advocaat van Taghi.

De burgemeester van Vught vraagt al langer om maatregelen om het vervoer van gedetineerden uit de EBI naar rechtbanken te beperken. Het zorgt voor ernstige verkeersoverlast en grote veiligheidsrisico's voor de inwoners van zijn gemeente.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore