Live te volgen

Brug over Lek bij Vianen vannacht weggevaren: 'Onwijs imposant'

22 november 2021 05:32
De boogbrug werd op het ponton weggevaren. Beeld © Rijkswaterstaat / Twitter

De Boogbrug bij Vianen is vannacht van zijn plek gehaald en wordt momenteel naar de Prinses Beatrixsluis vervoerd. Een eerdere poging mislukte vanwege de veiligheid. Dit keer slaagde Rijkswaterstaat er wél in de brug van de pijlers te liften: 'Een onwijs imposant gezicht'.

Het weghalen van de brug, die al zeventien jaar niet meer gebruikt wordt, was gisteravond en vannacht live te volgen op de website van Rijkswaterstaat. De brug werd van de pijlers gelift en op een ponton gezet. Met sleepboten is de brug over de Lek momenteel onderweg naar de Prinses Beatrixsluis.

Al jaren ongebruikt

De brug wordt al jaren niet meer gebruikt sinds er twee nieuwe bruggen over de Lek liggen waar het verkeer op de A2 over rijdt. Omdat de brug geen monument is, maar nog wel onderhouden moet worden, heeft Rijkswaterstaat besloten de brug weg te halen. Zo moeten ook onveilige situaties worden voorkomen.

Er was gisteravond veel publiek bij de brug aanwezig. Medewerkers van Rijkswaterstaat waren, na een maandenlange voorbereiding, al de hele dag in de weer om de Boogbrug klaar te maken voor vervoer. Een hoge waterstand zorgde ervoor dat de brug gisteren eenvoudiger opgetild kon worden.

Mislukte poging

Het optillen en uitvaren van de brug mislukte twee weken geleden. Toen raakte een van de lierkabels van de ponton waarop de brug moest komen beschadigd. Dat kwam waarschijnlijk door een groot stuk staal dat later uit de rivier werd gehaald. De lierkabel, die belangrijk is om de ponton in positie te houden, werd vervangen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verwijderen Boogbrug bij Vianen gestaakt vanwege veiligheid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore