Ga naar de inhoud
Noodbevelen

Derde avond op rij onrustig in meerdere steden: tientallen relschoppers opgepakt

Onrust in Leeuwarden. Beeld © ANP

Het was gisteravond voor de derde avond op rij in meerdere Nederlandse steden onrustig. In Leeuwarden gingen relschoppers rondom het stadion van voetbalclub Cambuur tekeer. Ook in Groningen, Enschede, Roosendaal en Tilburg moesten politie en ME in actie komen.

Groningen

In Groningen werd door burgemeester Koen Schuiling gisteravond een noodbevel afgegeven voor het centrum en omgeving. De ME probeerde de binnenstad 'leeg te vegen' nadat groepjes mensen daar vernielingen pleegden, vertelde een politiewoordvoerster. Ook werd er zwaar vuurwerk afgestoken. Of en hoeveel mensen zijn aangehouden is niet bekend. 

In Groningen was gistermiddag een coronademonstratie, die verliep rustig. In de avond kwamen grote groepen mensen bij elkaar na oproepen via sociale media om geweld te plegen. Eerder op de avond riepen de politie en de ME relschoppers op uit het centrum te vertrekken. Daar werd niet naar geluisterd, waarna de vernielingen begonnen.

Onder meer een bushokje werd volgens de politie vernield. Lokale media schrijven dat verschillende etalages van winkelpanden in het centrum van de stad zijn vernield. Busvervoerder Qbuzz meldde al vanwege de onrust de rest van de avond niet meer op en rond de Grote Markt te rijden.

Enschede

In Enschede zijn gisteravond na het ingaan van een noodverordening vijf mensen aangehouden voor opruiing en openlijke geweldpleging. In het centrum hingen groepen jongeren rond, die daar naar aanleiding van een oproep op sociale media kwamen om te rellen, vertelde een gemeentewoordvoerder. 

Het noodbevel ging om 20.30 uur in en geldt tot in ieder geval vanochtend 07.00 uur. De maatregel maakt het mogelijk om mensen te bevelen uit het centrum te vertrekken. Wanneer die order niet wordt opgevolgd, kan iemand worden aangehouden.

Roosendaal

Ook in Roosendaal was het gisteren op meerdere plekken onrustig. De politie meldde dat er onder meer brand werd gesticht bij een basisschool. Daarnaast werd op sommige plekken zwaar vuurwerk afgestoken, waarbij ook een auto in brand is gevlogen.

De wijk Langdonk werd tijdelijk afgesloten om te voorkomen dat anderen zich bij de relschoppers konden aansluiten. Hiervoor werd de ME ingezet. Er zijn vijftien mensen aangehouden, onder meer voor het verstoren van de openbare orde.

Weekend
Lees ook:
Weekend vol chaos: ook wedstrijd Cambuur-Utrecht stilgelegd door vuurwerk

Roermond en Stein

In Limburg zijn gisteravond in Roermond en Stein vijf mensen aangehouden tijdens een noodverordening, vanwege het bezit van verdovende middelen, het niet tonen van een identiteitsbewijs en belediging, meldde de politie. 

In beide gemeenten werd de politie een dag eerder bekogeld met zwaar vuurwerk. Naast deze gemeenten was de politie gisteren ook zichtbaar en onzichtbaar in andere Limburgse plaatsen aanwezig.

Leeuwarden

In Leeuwarden staken groepen vuurwerk af bij het voetbalstadion en was de politie aanwezig. In de stad werden containers in brand gestoken en vuurwerk naar de ME gegooid, meldde de Leeuwarder Courant. Uiteindelijk voerde de ME enkele charges uit en agenten trokken hun wapens, maar er werd niet geschoten. Er zouden drie mensen zijn opgepakt. 

OM:
Lees ook:
OM: 'Mogelijk vier relschoppers geraakt door politiekogels in Rotterdam'

Rotterdam en Den Haag

Vrijdagavond begon de onrust in Rotterdam. Daar liep het flink uit de hand met uiteindelijk 49 aanhoudingen en meerdere gewonden nadat de politie gericht had geschoten. Zaterdag ging het in Den Haag mis. 

Politie
Lees ook:
Politie schoot gericht in Rotterdam: wanneer mag dat?