Tientallen arrestaties

Rellen in meerdere plaatsen vannacht, politie rukt massaal uit

20 november 2021 08:03 Aangepast: 21 november 2021 11:19
Rellende jongeren in Den Haag Beeld © Marofer

De politie was vannacht in veel plaatsen in Nederland massaal op de been om rellen zoals vrijdagavond in Rotterdam de kop in te drukken. In verschillende steden waren vannacht kleine groepjes jongeren uit op een confrontatie. Er werd zwaar vuurwerk naar de politie afgeschoten en ook de hulpdiensten kregen het soms zwaar te verduren. In Den Haag en Roermond moest de ME eraan te pas komen.

Agenten waren massaal aanwezig en hebben ingegrepen in onder meer Eindhoven en Den Haag, nadat er op sociale media verschillende oproepen circuleerden om te gaan rellen.

In Eindhoven zouden enkele aanhoudingen zijn verricht, maar de politie heeft daarover nog niets laten weten. Wel liet de politie daar weten dat ook de berichten op sociale media er scherp in de gaten worden gehouden, om te voorkomen dat het uit de hand loopt. 

Grimmig in Den Haag

In Den Haag zijn in totaal negentien mensen aangehouden, onder meer voor belediging, openbare geweldpleging en verstoring van de openbare orde. Aan jongeren op straat daar werd gevraagd zich te identificeren en naar hun reden voor hun aanwezigheid daar. "We staan extra op scherp", aldus een politiewoordvoerder. 

Lange tijd leek het mee te vallen met de onrust in de stad, maar later op de avond werd de sfeer grimmiger. Er werd met zwaar vuurwerk gegooid en er werden verkeerslichten vernield. Ook gooide iemand een steen door de ruit van een ambulance, die bezig was een patiënt te vervoeren. De ME moest in actie komen om de straten schoon te vegen, zoals te zien is op deze beelden:

Ook in Roermond werd de ME ingezet. Tientallen jongeren zorgden daar voor overlast in de wijk De Kemp. Ze gooiden zwaar vuurwerk naar de politie, die in groten getale aanwezig was. De politie probeerde de relschoppers uiteen te jagen en achtervolgde ze door de wijk.

In totaal heeft de politie daar twaalf mensen aangehouden, onder meer voor het niet tonen van een identiteitsbewijs, bedreiging en baldadigheid. Ook in de Limburgse plaats Stein trad de politie op na diverse meldingen van overlast.

Preventief fouilleren

In Urk heeft de officier van justitie bepaald dat preventief fouilleren mogelijk is, omdat het ook daar onrustig was op straat en er met vuurwerk werd gegooid.

Ook rondom enkele voetbalwedstrijden in de Eredivisie was het onrustig. Zo werden er twee wedstrijden in de eredivisie stilgelegd omdat kleine groepjes supporters stadions waren binnengedrongen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rotterdam likt wonden na rellen: 'Het was oorlogsgebied'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore