Ga naar de inhoud
'Een oorlogsgebied'

Puinruimen na rellen Rotterdam: 'Het is een grote klerezooi'

Bij de rellen gisteravond gingen verschillende politieauto's in vlammen op. Beeld © ANP

Uitgebrande auto's, kapotte fietsen en op elkaar gegooide dranghekken: de ravage is groot na de rellen in het centrum van Rotterdam. Ondernemers zijn boos en verdrietig en bewoners noemen het 'een oorlogsgebied'. Tientallen hulpverleners bundelen de krachten om de schade op te ruimen.

Het was chaos gister, zegt een jongen die op Zuid woont. "Ik zag mensen die alles in de fik staken, politie die werd bekogeld. Bij het World Trade Center ging het helemaal los, daar stonden de hooligans. Je kwam er niet meer door. De C&A is kapot, Bijenkorf is bijna leeggeroofd, Mediamarkt is kapotgegaan."

De jongen wilde eigenlijk weer rechtsomkeert maken, maar dat kon niet. Hij werd tegengehouden door de politie, vertelt hij. "Ik kreeg een paar tikken van agenten, zonder wapenstok. Ze reden je klem, stapten uit, gaven je een klap en reden weg."

Hij snapt het handelen van de politie. Tegelijkertijd vraagt hij zich af waarom hij een klap kreeg, terwijl hij zei terug naar huis te willen gaan. "Dat gaat eigenlijk echt te ver."

Twintig arrestaties

In het centrum van Rotterdam zijn gisteravond rellen uitgebroken nadat honderden mensen zich hadden verzameld om te protesteren tegen het zogenoemde 2G-beleid. Bij de rellen die uitbraken, loste de politie schoten. Daarbij werd ook gericht geschoten. In totaal raakten zeven mensen gewond en zijn zeker twintig arrestaties verricht.

Het ging om enkele honderden relschoppers die zwaar vuurwerk afstaken, de politie aanvielen en brandjes stichtten. Verschillende politieauto's gingen in vlammen op. Ook werd een cameraman aangevallen door relschoppers.

Boos en teleurgesteld

Een oudere vrouw vertelt dat de situatie in Rotterdam iets weg had van 'oorlogstaferelen'. "Zoveel mensen die werden opgejaagd, alle politieagenten, het gevaar dat mensen liepen. Ik was op een gegeven moment bang dat er doden zouden vallen."

De vrouw woont in het centrum van Rotterdam, in een flat op negen hoog. "Ik ben heel boos en teleurgesteld. Ik snap niet hoe je dit de politiemensen kan aandoen, en hoe je zoveel vernielingen kan aanbrengen."

'Klerezooi'

Een oudere man noemt het 'een grote klerezooi'. Hij hoorde gisteravond veel sirenes, maar is niet gaan kijken. "Ik vind het belachelijk wat al die mensen doen. Ik vind dat mensen best wel mogen protesteren tegen corona, maar niet zoals deze relschoppers doen. Dit is geen protesteren. Ik ben er heel erg boos over. We hebben de Coolsingel net opgeknapt en dan wordt het verziekt door een stelletje idioten." 

Woede
Lees ook:
Woede om rellen Rotterdam: 'Blijf met je poten van m'n stad af'

Wat hem betreft mogen de relschoppers flink gestraft worden. "Een gevangenisstraf en geldboete. Laat ze maar betalen."

'Hoe moeten we dit overleven?'

Voor veel ondernemers die hun winkel in puin aantroffen betekende dit de zoveelste klap. "We moeten al zoveel doen om ons hoofd boven water te houden, en dan komt dit er nog bovenop. We zijn verdrietig en weten niet hoe we dit moeten overleven", zegt Corine Wiedouw van lunchroom Raoul op de Coolsingel. "Het was een oorlogsgebied."

Corine zegt dat het prima is dat mensen gaan demonstreren, maar vindt niet dat de werkende mensen ermee belast mogen worden. "Mensen die proberen voor zichzelf en anderen een boterham te verdienen. Zij hebben ook te maken met alle maatregelen, en die zijn niet altijd even leuk. Die willen wij ook niet slikken, maar we kunnen niet anders. Ik kan niet de handdoek gooien, want dan hebben ook al mijn 22 werknemers niet meer te vreten."

Bekijk ook: Rotterdam likt wonden na rellen

01:57
Corine Wiedouw van lunchroom Raoul op de Coolsingel in Rotterdam begrijpt niet wat de relschoppers in haar stad heeft bezield. Als horeca-ondernemer heeft zij al zoveel problemen door de coronamaatregelen.