Ga naar de inhoud
'Orgie van geweld'

Zeven gewonden en zeker twintig arrestaties na coronarellen Rotterdam

De ravage in Rotterdam is groot. Beeld © ANP

Bij de coronarellen in Rotterdam gisteravond zijn zeven mensen gewond geraakt en zeker twintig arrestaties verricht. Demonstranten tegen het coronabeleid waren op de Coolsingel in Rotterdam in botsing gekomen met de politie. De politie heeft daarbij gericht geschoten.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak van 'een orgie van geweld' in het Rotterdamse centrum, waar gisteravond honderden mensen zich hadden verzameld om te protesteren tegen het zogenoemde 2G-beleid. Daarbij krijgen mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs wanneer ze gevaccineerd of genezen zijn.

Gericht geschoten

Bij de rellen die uitbraken, loste de politie schoten. Het zou gaan om waarschuwingsschoten, maar er werd ook gericht geschoten, zei een politiewoordvoerder. "Wat er precies gebeurd is, dat gaan we onderzoeken", zei de Rotterdamse hoofdofficier van justitie. Hij verwacht nog meer aanhoudingen.

De betoging was op social media aangekondigd, maar niet bij de gemeente aangemeld. De ME voerde charges uit en zette een waterkanon in om de menigte uit elkaar te drijven.

Bekijk hier beelden van de rellen van gisteravond:

Beelden Rotterdam: scooters en politieauto in brand, veel knallen

01:01

Noodbevel

Daarop werd in een gedeelte van het centrum een noodbevel van kracht: mensen mochten zich niet ophouden op en rondom de Coolsingel en de stations Centraal en Blaak. Het treinverkeer werd laat op de avond weer hervat.

Het ging om enkele honderden relschoppers die zwaar vuurwerk afstaken, de politie aanvielen en brandjes stichtten. Verschillende politieauto's gingen in vlammen op. Ook werd een cameraman aangevallen door relschoppers. 

'Geweld heeft zich genesteld'

Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politie Bond zegt dat geweld 'zich heeft genesteld in onze democratie'. "Dit nooit toestaan!" 

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP sluit niet uit dat agenten hadden geschoten uit noodweer omdat 'de situatie uiterst bedreigend was en de agenten zich daarom genoodzaakt zagen te schieten'. Hij is zeer ontstemd over de situatie. "Dit zijn geen rellen meer dit is extremistisch gedrag. Dit is niet meer normaal." 

Afschuw in Kamer

In de Tweede Kamer is met woede en afschuw gereageerd op de rellen in Rotterdam. "Criminele relschoppers" hebben de demonstratie gekaapt, twitterde PvdA-parlementariër Barbara Kathmann. "Dit moeten we niet langer pikken." 

CDA-Kamerlid Hilde Palland spreekt van "afschuwelijke beelden uit Rotterdam van mensen die zich op alles en iedereen afreageren." Dat heeft volgens haar niets met demonstreren te maken, maar is het "totaal idioot en onacceptabel". VVD'er Ingrid Michon noemt de relschoppers een "stelletje mafkezen". Wat zij doen is volgens haar geen demonstreren, "maar kansloos slopen van eigendommen van de politie of hardwerkende ondernemers".

Grapperhaus: 'Geweld weerzinwekkend'

De rellen van gisteravond in Rotterdam waren "weerzinwekkend om te zien." Dat zegt minister van Justitie Ferd Grapperhaus in een eerste reactie. Hij voorspelt dat er de komende dagen en weken nog meer aanhoudingen zullen worden verricht, op de daders zal snelrecht worden toegepast.

"Ook hebben journalisten te maken gehad met geweld en zijn er forse vernielingen aangericht. Ik heb diep respect voor alle agenten en ME'ers, maar ook alle brandweermensen en andere hulpverleners, die gisteren keihard hebben gewerkt de rust in de stad terug te brengen."

De politie loste ook schoten. Daarnaar "doet de Rijksrecherche onderzoek, zodat duidelijk wordt wat er precies is gebeurd."

Grapperhaus erkent dat de coronamaatregelen veel losmaken in de samenleving, en daar moet een stevig debat over kunnen worden gevoerd. "Intimidatie en geweld horen daar niet. Demonstreren is een groot recht in onze samenleving, maar wat we gisteravond hebben gezien is simpelweg misdadig gedrag. Het heeft niets met demonstreren te maken."

RIVM
Liveblog coronacrisis:
RIVM meldt ruim 20.000 positieve coronatests en 55 coronadoden