Andere manier van werken

Marechaussee gebruikt etniciteit niet langer bij controles

19 november 2021 14:51 Aangepast: 19 november 2021 16:43
(Archieffoto) Beeld © ANP

De Koninklijke Marechaussee (KMar) stopt met etnisch profileren bij controles. Weliswaar mag de marechaussee huidskleur meewegen bij de beslissing om iemand te controleren, maar de organisatie wil gaan werken op een manier waarbij dat niet meer nodig is.

Dat schrijft de marechaussee in een notitie die is bedoeld als voorbereiding op een gesprek met de Tweede Kamer, volgende week.

Geen discriminatie

In september keurde een rechter in Den Haag het beleid van de dienst nog goed: selecteren op huidskleur is voor het werk van de marechaussee niet in strijd met het verbod op discriminatie. Daarom hoefde de marechaussee haar werkwijze niet te veranderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechtbank: marechaussee niet schuldig aan etnisch profileren bij grenscontrole

Volgens de notitie kijkt de marechaussee niet alleen naar de effectiviteit van een methode, maar ook naar maatschappelijk draagvlak. "De KMar werkt daarom al enige tijd aan een andere invulling van die activiteiten waarbij mogelijk sprake is of kan zijn van het gebruik van etnische kenmerken en waarbij rekening wordt gehouden met de legaliteit en de legitimiteit."

'Asielzoekers en criminelen'

De rechtszaak was aangespannen door maatschappelijke organisaties, waaronder Amnesty International en RADAR, en enkele burgers onder wie Mpanzu Bamenga, een gemeenteraadslid voor D66 in Eindhoven.

In 2018 was hij zelf als één van de weinigen uit de menigte gehaald in de aankomsthal van Eindhoven Airport. Hij kreeg toen van de marechaussee te horen dat ze op zoek waren naar asielzoekers en criminelen. "De grens is bereikt", legt hij in deze video uit:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore