Ga naar de inhoud
Boosterprik nodig

Oostenrijk zet streep door schansen met Janssen: 'Oplossing moet van jullie komen'

Een dappere skiër neemt een schans(je) in Oostenrijk. Beeld © Vidiphoto

Met de winter voor de deur wordt het wintersporters met bestemming Oostenrijk niet erg makkelijk gemaakt. De QR-code in je CoronaCheck-app heeft daar een houdbaarheidsdatum van 270 dagen en wie met Janssen is gevaccineerd, heeft vanaf begin volgend jaar helemaal pech. Reisbrancheorganisatie ANVR dringt erop aan dat de beperkte geldigheid van tafel gaat.

De ANVR heeft de Europese reisbrancheorganisatie ECTAA gevraagd Oostenrijk te wijzen op de aparte positie die het land inneemt binnen Europa. "De beperkte geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs is niet zoals afgesproken", zegt de ANVR. "We hopen dat Oostenrijk zich nog bedenkt." 

Het aantal mensen dat niet naar Oostenrijk kan omdat ze buiten de 270 dagen vallen, is naar inschatting van de ANVR 'beperkt'. Alleen de wintersporters die als één van de eersten werden gevaccineerd, kunnen hierdoor in de knel komen.

Extra streng 2G-beleid

Toch is wintersporten in Oostenrijk voor honderdduizenden Nederlanders geen vanzelfsprekendheid. Het onder Nederlanders meest geliefde wintersportland voerde een extra strenge variant in van het 2G-beleid. 2G betekent dat alleen gevaccineerden en mensen met een herstelbewijs welkom zijn. Een negatieve test is niet langer genoeg.

Totale
Lees ook:
Totale lockdown in Oostenrijk, verplichte vaccinatie vanaf februari

Oostenrijk heeft bovendien de houdbaarheidsdatum van het coronatoegangsbewijs beperkt en een drempel opgeworpen voor mensen met alleen een Janssenvaccinatie (de combinatie met een herstelbewijs voldoet wel). Vanaf 3 januari komen zij de skiliften en horeca niet meer in. 

Eline is één van hen. Zij kan niet met haar gezin op skivakantie, vertelt ze in deze video:

Hele gezin op wintersport, maar Eline kan niet mee: 'Ik heb Janssen'

02:12
Eline kan niet met gezin op wintersport. Zij is gevaccineerd met Janssen.

845.000 Nederlanders zijn met Janssen gevaccineerd. Zij hoeven niet op hulp uit Oostenrijk te rekenen. "Het is misschien hard, maar enkel die ene prik is niet voldoende voor Oostenrijk", zegt een woordvoerder van het Oostenrijks Toeristenburo. Voor zover bekend liggen er ook geen plannen op tafel voor een versoepeling van de regels. De oplossing zal uit Nederland moeten komen. Een boosterprik dus, maar de Gezondheidsraad heeft zich nog niet uitgelaten over een tweede vaccinatie na een inenting met Janssen.

Verschillen tussen Alpenlanden

Sinds Oostenrijk tien dagen geleden een streep door Janssen zette, zijn er bij de Nederlandse Ski Vereniging veel vragen binnengekomen van mensen die hun vakantie in gevaar zien komen. "Wij kunnen hen natuurlijk geen oosterprik garanderen", zegt een woordvoerder. "Het is afwachten tot het advies van de Gezondheidsraad of omboeken naar een ander land, als je zekerheid wil."

"De verschillen tussen de Alpenlanden zijn op dit moment heel groot", zegt de woordvoerder. "Terwijl Oostenrijk in volledige lockdown gaat om het wintersportseizoen te redden, is het in Frankrijk en Zwitserland bijna business as usual met nauwelijks beperkingen."

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe regels Oostenrijk: wintersport op de tocht?

Ook reisorganisaties zien veel vragen binnenkomen van mensen die van plan waren om naar Oostenrijk te gaan. Veel klanten kiezen ervoor om uit te wijken naar skigebieden in Frankrijk, Italië of Zwitserland. 

Spoedadvies

Op verzoek van demissionair coronaminister Hugo de Jonge komt de Gezondheidsraad eind volgende week met een spoedadvies over een mogelijke boosterprik voor mensen die de Janssenprik hebben gekregen. De Jonge wil weten of de Gezondheidsraad het voor deze groep wenselijk acht een boosterprik te nemen. In verschillende andere landen wordt dat al gedaan.

Sinds gisteren kunnen ouderen en zorgpersoneel met direct patiëntencontact een boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Vanaf 23 november komen inwoners van zorginstellingen aan bod. Ouderen komen aan de beurt op basis van leeftijd: de oudste ouderen eerst. Eind december worden 60-plussers uitgenodigd voor een prik. Daarna kunnen ook jongere mensen een prik krijgen, ook al is dat volgens de Gezondheidsraad nog niet nodig.

Bekijk ook: Boosterprikken, hierom is dat nodig

01:49
Sinds gisteren krijgen ouderen een boosterprik in Nederland, in deze video leggen we het belang ervan uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore