Zelfbewoningsplicht

Steeds meer gemeentes weren beleggers op woningmarkt

19 november 2021 07:01 Aangepast: 19 november 2021 07:12
Woonprotest in Rotterdam. Beeld © ANP

Als belegger een nieuwbouwhuis kopen, om het vervolgens meteen als huurhuis aan te bieden. In meer dan 130 gemeentes is dat verboden, blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant.

Aan dat onderzoek deden 222 van de 352 gemeentes mee. Veel gemeentes werken ook aan een opkoopbescherming voor bestaande woningen.

Uit de enquête die de krant hield onder gemeenten, blijkt dat bijna 60 procent gebruikmaakt van een zogenoemde zelfbewoningsplicht. Die plicht houdt in dat de koper van een nieuwbouwhuis er ook echt zelf moet gaan wonen, en het huis dus niet mag verhuren. 

De meeste gemeentes gebruiken bovendien een 'antispeculatiebeding', waarmee huizen een tijdje niet doorverkocht mogen worden.

Flinke winst

De regels moeten helpen om beleggers op de woningmarkt tegen te werken. Gewone kopers kunnen vaak niet op tegen beleggers, die makkelijk veel geld kunnen neerleggen om een huis te kopen. Zij verkopen huizen vervolgens met flinke winst door, of stoppen ze vol met huurders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huurder vaak machteloos tegenover woekerprijzen: honderden euro's te veel geen uitzondering

Bij 63 procent van de gemeentes met een zelfbewoningsplicht, geldt die voor álle nieuwbouwwoningen. In de rest geldt de plicht alleen voor goedkopere huizen. Vaak wordt dan een grens getrokken bij huizen voor sociale koop (tot 200.000 euro) of de maximale Nationale Hypotheek Garantie van 325.000 euro.

Maar die grens kan oplopen tot wel 600.000 euro, zoals het geval is in de gemeente Vught. De prijzen zijn in de gemeente bij Den Bosch de laatste jaren omhoog geschoten, zegt de Vughtse wethouder Wonen Fons Potter (D66) tegen de Volkskrant. "Een huis kost hier al snel 4 ton. We willen ook graag nieuwbouw van woningen in de gewilde categorie tussen de 4 ton en 6 ton, die vervolgens ook door de kopers zelf worden bewoond."

Ook voor bestaande huizen

Vanaf 1 januari 2022 kunnen gemeentes ook een zelfbewoningsplicht invoeren voor bestaande huizen. Een meerderheid van de ondervraagde gemeentes heeft al stappen gezet om dat te doen. Amsterdam en Rotterdam hebben al aangekondigd de opkoopbescherming zo snel mogelijk in te voeren.

Uit vrees voor een ‘waterbedeffect’ willen veel gemeenten in de buurt van de grote steden mogelijk ook zo’n plicht invoeren. Zij vrezen dat meer woningbeleggers hun kant op zullen komen als zij in de grotere gemeentes geen huizen meer kunnen opkopen. 

Bekijk ook: De armen maken plaats voor de rijken: Mustapha moet gedwongen verhuizen

In de Rotterdamse Tweebosbuurt worden 535 sociale huurwoningen gesloopt. Met de bouw van nieuwe woningen is al begonnen: vooral dure huur- en koophuizen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore