'Kans is groot'

Burgemeesters sturen brandbrief vóór landelijk vuurwerkverbod: 'Kabinet lijkt gevoelig'

18 november 2021 22:16 Aangepast: 19 november 2021 00:07

De Vereniging Nederlandse Gemeenten en de burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben het kabinet met klem laten weten wél voorstander te zijn van een vuurwerkverbod. Eerder leek het er nog op dat het kabinet daar niet aan wilde, maar door eensgezindheid bij de burgemeesters is de kans nu toch aanwezig dat het verbod er komt.

De burgemeesters, verenigd in het Veiligheidsberaad, schrijven minister Grapperhaus dat ze 'een verbod op de verkoop van vuurwerk alsook het afsteken ervan' willen. "Belangrijkste reden is dat de zorg en het zorgpersoneel momenteel onder zware druk staan als gevolg van de coronacrisis."

'Acht de kans groot dat verbod er komt'

De brief is mede ondertekend door burgemeester Jan van Zanen van Den Haag, die ook voorzitter is van de VNG, de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet wil advies van OMT over vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling

Politiek commentator Frits Wester stelt dat het kabinet 'gevoelig is' voor de brief van de burgemeesters. "Gezien de indringende, eensgezinde en brede oproep van de burgemeesters om landelijk één lijn te trekken en zo extra druk op de zorg te voorkomen en tevens te voorkomen dat in de ene gemeente of wijk een andere regeling gaat gelden dan in de andere, acht ik de kans toch heel groot dat het kabinet besluit tot een vuurwerkverbod."

Groep artsen en zorgverleners ook voor verbod

Wester stelt dat ook de mogelijke vuurwerktoeristen te voorkomen. "Zo voorkom je dat die mensen zich van de ene naar de andere wijk en van het ene naar het andere dorp begeven." Wester zegt dat het 'er alle schijn van heeft' dat het kabinet uitermate gevoelig is voor de argumenten van de burgemeesters.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdam verbiedt afsteken vuurwerk met oud en nieuw

Een groep van artsen, zorgverleners en maatschappelijke organisaties was wel voor een vuurwerkverbod dit jaar. Zo maken artsenfederatie KNMG, vakbond FNV Zorg en Welzijn en beroepsorganisatie NU'91 zich zorgen over de druk op de zorg die oud en nieuw teweeg gaat brengen.

Huidige druk op de zorg

Ook het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap is voor een verbod, zei voorzitter Tjeerd de Faber vorige week tegen RTL Nieuws. "Afgelopen jaarwisseling heeft het aangetoond: met een verbod heb je 75 procent minder letsel. Denk aan ogen, handen verbranden, dat soort dingen. Het medisch bewijs is geleverd, een verbod werkt", zegt Faber. Hij was al een voorstander van een vuurwerkverbod, maar de huidige druk op de zorg is voor hem een belangrijk extra argument.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore