Ga naar de inhoud
Extra bescherming

Vrouw (90) in Den Haag krijgt eerste boosterprik: 'Het moet gebeuren'

Deze 90-jarige Haagse kreeg als eerste Nederlander een boosterprik. Beeld © ANP

Een 90-jarige vrouw heeft als eerste oudere in Nederland een boosterprik gekregen. Ze kreeg de vaccinatie bij een GGD-locatie aan de Sportlaan in Den Haag. "Het moet gebeuren", zei de vrouw na de prik.

De boosterprik moet de afweer tegen het coronavirus versterken, omdat de bescherming van een vaccinatie na verloop van tijd mogelijk iets afneemt.

De vaccinatiecampagne zou eigenlijk pas beginnen op 6 december, maar werd vervroegd naar 19 november door het snel stijgende aantal nieuwe besmettingen. Uiteindelijk begon het prikken nog een dag eerder.

Voor
Lees ook:
Voor wie is de boosterprik en wanneer krijg ík hem? Vijf vragen en antwoorden

Ongeveer 875.000 mensen van 80 jaar en ouder kunnen vanaf nu een extra prik halen. Ook ongeveer 700.000 zorgmedewerkers komen in aanmerking.

Vermoedelijk kunnen ongeveer 3,4 miljoen mensen van 60 tot en met 79 jaar vanaf januari een boosterprik krijgen. Alle boosterprikken worden gezet met het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna.

Derde prik

Mensen met een immuunziekte of zwakke gezondheid konden al een derde prik krijgen, omdat die groep na twee prikken onvoldoende bescherming bleek te hebben. Maar dat is niet hetzelfde als een boosterprik.

In onderstaande video wordt uitgelegd waarom zo'n boosterprik eigenlijk nodig is.

Boosterprikken vanaf vandaag: hierom is dat nodig

01:49

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore