Ga naar de inhoud
Schaatsen en hondenvoer

Dierenwelzijnsorganisatie wil verbod verkoop kangoeroeproducten

Een kangoeroe (archieffoto) Beeld © iStock

Verschillende bedrijven in Nederland verkopen nog altijd op grote schaal producten waar kangoeroe in verwerkt zit en dat zou niet moeten mogen. Het gaat om schaatsen, voetbalschoenen, hondenvoer, handschoenen en andere producten waarin kangoeroe zit verwerkt.

Dat zegt World Animal Protection. Volgens de organisatie zou de verkoop van kangoeroeproducten verboden moeten worden, vooral vanwege de 'gruwels van de kangoeroejacht'.

1,6 miljoen kangoeroes afgeschoten

World Animal Protection stelt dat er jaarlijks 1,6 miljoen kangoeroes worden afgeschoten vanwege hun vlees en huid. Probleem bij de jacht is volgens de organisatie het enorme dierenleed.

Tot 40 procent van de schoten van jagers zijn niet direct fataal, waardoor de dieren die in Australië leven een pijnlijke en langzame dood sterven. Jonge kangoeroes worden daarnaast aan hun lot overgelaten of doodgeslagen. Jonkies leveren namelijk niets op, zegt de organisatie.

Bol.com, Pets Place, Decathlon

Volgens eigen onderzoek van de dierenbeschermingsorganisatie handelen in Nederland zeker 56 bedrijven in schaatsen, ook restaurants staan op de lijst.

Partij
Lees ook:
Partij voor de Dieren wil verbod op import kangoeroevlees

Eerder startte World Animal Protection een petitie om webwinkelreus bol.com ertoe te bewegen om kangoeroeproducten uit het assortiment te schrappen. Andere 'boosdoeners' volgens de organisatie zijn onder andere Pets Place, Hanos, Intersport, Decathlon en MedPets.

Bol.com heeft onlangs zijn beleid wat betreft kangoeroeproducten aangescherpt. Kangoeroe is toegevoegd aan het bestaande dierenwelzijnsbeleid, geeft de webwinkel aan. Dit houdt in dat artikelen met kangoeroe niet meer verkocht mogen worden op bol.com. Verkooppartners van bol.com krijgen nog wel de tijd om hun assortiment aan te passen.

Verbod?

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de import van kangoeroevlees onder voorwaarden toegestaan. Het vlees moet vergezeld gaan van een gezondheidscertificaat en moet afkomstig zijn van een erkend bedrijf. Daarnaast moet het vlees bij binnenkomst een officiële controle ondergaan.

Word Animal Protection heeft alle 56 bedrijven die het aangaat gevraagd te stoppen met de verkoop van kangoeroeproducten, om de wrede jacht op de dieren de wereld uit te helpen. Ook roept de organisatie consumenten op niet langer kangoeroeproducten te kopen. Beleidsmakers in Nederland en Europa zouden wat de organisatie betreft ook een verbod in moeten stellen op de handel in kangoeroeproducten.

Bekijk ook: Belgische supers doen kangoeroevlees in de ban

00:56
Bron: RTL Nieuws / ANP