Vier vragen

Verwarring om onduidelijk quarantaine-advies: hoe zit het nou?

17 november 2021 15:39 Aangepast: 17 november 2021 22:22
Wat moet je doen als je huisgenoot besmet is met het coronavirus? Beeld © iStock

In de persconferentie van vorige week werd aangekondigd dat het quarantaine-advies zou worden aangescherpt. Als je huisgenoot positief getest is, moet je voortaan weer in quarantaine, ook als je gevaccineerd bent. Maar op de site van de Rijksoverheid staat dat het niet hoeft. Hoe zit het nou? En wat kun je zelf het beste doen?

Tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag kondigde het kabinet aan dat voortaan alle huisgenoten in quarantaine moeten als hun huisgenoot corona heeft, ongeacht of ze gevaccineerd zijn of niet. Ook demissionair minister Hugo de Jonge adviseert dit via Twitter:

Achterhaald

Desondanks zijn de adviezen op de verschillende sites van de Rijksoverheid, GGD en RIVM nog altijd niet aangepast. Daar staat nog dat je niet in quarantaine hoeft, als je gevaccineerd bent en je huisgenoot corona heeft. Die onduidelijkheid leidt tot verwarring: 

Maar hoe zit het nou precies? En waarom is het advies nog niet eenduidig? 4 vragen: 

1. Moet je nou wel of niet in quarantaine als je huisgenoot corona heeft?

Officieel geldt nog het oude advies: als je huisgenoot corona krijgt, maar je bent zelf gevaccineerd en je hebt geen klachten, hoef je niet in quarantaine. Maar dat advies wordt waarschijnlijk deze week aangepast: ongeacht of je gevaccineerd bent of niet, moet je in quarantaine als je huisgenoot corona heeft.

Hoewel dit nieuwe advies officieel nog niet van kracht is, adviseren zowel het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM als de GGD om zelf je verantwoordelijkheid te nemen, en per direct in quarantaine te gaan als je huisgenoot corona heeft.

2. Waarom is het advies op de sites van de Rijksoverheid nog niet aangepast?

Met de oplopende besmettingen lijkt het zaak om het quarantaine-advies zo snel mogelijk helder te communiceren. Toch staan er op verschillende sites van de overheid nog verschillende adviezen te lezen.  "Er zitten wat praktische punten en vragen aan, zoals bijvoorbeeld: wat gebeurt er met mensen die in de zorg werken? En ook, wat doe je met jonge kinderen?", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid tegen RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Testafspraak maken (bijna) onmogelijk bij GGD: 'De rek is eruit'

"Over die vragen is RIVM aan het nadenken. Vorige week donderdag heeft het OMT geadviseerd de regels aan te scherpen en vrijdag heeft het kabinet besloten dat advies te volgen. Maar dan moet dat advies nog specifiek worden uitgewerkt, ook voor verschillende situaties. Daar is het RIVM nu mee bezig. Als zij uitgedacht zijn, moeten de nieuwe regels verwerkt worden in een richtlijn. We verwachten dat die nieuwe richtlijn komende vrijdag klaar is. Tot die tijd is het wel verstandig gewoon vrijwillig in quarantaine te gaan als je huisgenoot corona heeft."

3. Waarom wordt het advies pas eind deze week aangepast?

"Het kost tijd om die richtlijn opnieuw uit te denken en vast te stellen. We doen het zo snel mogelijk", zegt een woordvoerder van het ministerie. "We hebben geen vertraging opgelopen, dit is gewoon hoe deze dingen gaan."

4. Wat komt er precies bij de quarantaine voor huisgenoten kijken?

Hoewel er dus mogelijk nog aanpassingen komen, is dus het advies om in quarantaine te gaan en je meteen te laten testen als je huisgenoot corona heeft. Daarna ga je tenminste vijf dagen in quarantaine. Op dag 5 na het contact met je besmette huisgenoot laat je je opnieuw testen bij de GGD. Is die test negatief? Dan mag je uit quarantaine. Als de test positief is, ga dan in isolatie

Jules wilde geen prik en belandde op de ic

Hij lag weken op de ic en moest daarna opnieuw leren lopen, praten en eten. Begin deze maand deed hij zijn verhaal bij RTL Nieuws.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore