Ga naar de inhoud
Telefoonlijn overbelast

Testafspraak maken (bijna) onmogelijk bij GGD: 'De rek is eruit'

Als je online een testafspraak inplant, krijg je vaak deze melding. Beeld © ANP

Het is op veel plekken in Nederland onmogelijk om een afspraak te maken voor een coronatest bij de GGD. De telefoon wordt in veel gevallen niet opgenomen en ook online kan je in de meeste steden geen afspraak maken. "Ik kom er gewoon niet doorheen."

Het is al dagen druk bij de GGD, de maximale capaciteit lijkt bereikt. Gisteren zijn er 107.124 nieuwe testafspraken gemaakt en hebben de GGD’en 93.074 testen afgenomen.

De besmettingen lopen op, veel mensen hebben last van griepachtige symptomen en dus proberen dagelijks tienduizenden mensen een testafspraak in te plannen. Tot het middaguur is het callcenter van de GGD vandaag al 310.000 keer gebeld. 

Snotterig en hoesten

Maar een afspraak maken is op dit moment vrijwel onmogelijk, merkt Timoer Reijnders uit Heerlen. "Sinds gisteren voel ik me beroerd. Hoofdpijn, snotterig en hoesten. Echt symptomen die passen bij het coronavirus, dus ik wil me graag laten testen."

Van het kastje naar de muur

Gisteren probeerde hij online een afspraak te maken. "Ik kreeg telkens de melding: het is op dit moment niet mogelijk om een afspraak in te plannen, en dat ik het telefonisch moet proberen."

Dus dat heeft hij vanochtend al een paar keer geprobeerd. "Maar ik kom er gewoon niet doorheen. Je krijgt een bandje te horen waarin ze zeggen dat de lijn overbelast is, en dat het geen zin heeft om te wachten omdat niemand je te woord gaat staan. Ik had het geen probleem gevonden om drie kwartier in de wacht te staan, maar zelfs dat heeft dus geen zin."

Tip: bel in de middag

De gemiddelde doorlooptijd vanaf moment van het maken van een testafspraak tot aan de testafname bedraagt volgens de GGD op dit moment 22,3 uur. "In sommige regio’s is de doorlooptijd korter of moeten mensen wat langer wachten. De gemiddelde doorlooptijd van testafname tot uitslag is op dit moment 22 uur."

Volgens de GGD bellen veel mensen in de ochtend. Aan het einde van de dag is het rustiger. "Het advies is om in de middag of avond te bellen. Heb je klachten? Wacht dan niet tot de volgende ochtend maar probeer meteen te bellen."

En nu? "Ik wil graag zorgvuldig zijn, dus je wil je testen", zegt Timoer. "Ik blijf nu voorlopig maar gewoon thuis en hoop dat ik later alsnog een keer kan testen."

Veel kinderen in de rij

Yesim Candan, die wekelijks columns schrijft voor RTL Nieuws, is al de hele ochtend op pad in Amsterdam om haar zoon (10) te laten testen. "Er is een uitbraak op school. In zijn klas zijn tien kinderen besmet. Alle kinderen moeten nu getest worden voor ze weer naar school mogen."

Op social media had ze al gezien dat een testafspraak maken onmogelijk was. "Dus ik ben gewoon naar de RAI gegaan om daar zonder afspraak een test te laten doen. Maar daar was het heel druk, de wachtrij was langer dan anderhalf uur. Het is echt ontploft vandaag, lijkt het. Ik zie ook heel veel kinderen in de rij."

'Kleed je warm aan en neem eten mee'

Ze werd doorgestuurd naar een andere testlocatie in Amsterdam, maar ook daar was de wachttijd lang. Uiteindelijk is het gelukt op een testlocatie in Amstelveen.

"We hebben ruim een uur in de rij gestaan, buiten in de kou. Het is eigenlijk bijna niet te doen. Mensen die ook van plan zijn om zonder afspraak naar een testlocatie te gaan zou ik adviseren: kleed je warm aan en neem wat te eten en drinken mee."

'De rek is eruit'

Gisteren waarschuwde de GGD aan dat de maximale testcapaciteit bereikt is en dat ze 'alle zeilen bijzetten om aan de explosieve vraag naar testafspraken te kunnen voldoen'. 

"Duizenden medewerkers werken dagelijks keihard om alle testaanvragen in te plannen en uit te voeren, maar de rek is eruit. We lopen aan alle kanten tegen het maximum van onze capaciteit aan", zegt GGD GHOR. De organisatie vraagt mensen om geduldig en begripvol te zijn over de lange wachttijden. 

Bijna 560.000 testen per week

Op dit moment werken er bijna 4000 mensen in het callcenter voor het inplannen van testafspraken. Zij werken na sluitingstijd de wachtrijen weg en ook worden testuitslagen in de avonduren langer doorgebeld. Wegens krapte op de arbeidsmarkt is het momenteel lastig om genoeg mensen aan te nemen om de drukte de baas te zijn.

Urk
Lees ook:
Urk coronabrandhaard, check hoe het zit in jouw gemeente

Afgelopen maandag werden ruim 91.000 mensen getest, wat een nieuw dagrecord is. Het oude record was uit maart 2021 en stond op 89.000 tests. Het wekelijks aantal testen stijgt ook hard. Drie weken geleden werden er nog ongeveer 280.000 mensen getest, een week later waren dat er ongeveer 405.000 en vorige week bijna 560.000.

Grens bereikt?

Of de maximale testcapaciteit daarmee bereikt is? Demissionair minister Hugo de Jonge zei gisteren in het coronadebat dat het maximale aantal testen maandag op 107.000 stond. Er zijn dus uiteindelijk minder testen uitgevoerd dan wat mogelijk zou zijn. Hoe het komt dat veel mensen niet terecht kunnen voor een test, terwijl er wel capaciteit is, is niet duidelijk.

Ook gaf De Jonge aan dat de maximale testcapaciteit wordt opgeschroefd naar 120.000 testen per dag. Vanaf wanneer dat aantal haalbaar is, is niet bekend. 

Veel jonge kinderen besmet

Het RIVM heeft gisteren de nieuwe coronaweekcijfers bekendgemaakt en die liegen er niet om. Nog nooit hadden we in één week zoveel besmettingen in Nederland als afgelopen week. En wat opvalt, is dat heel veel jonge kinderen positief testen: 

RIVM: 'Veel kinderen positief, recordaantal besmettingen'

01:38
Hij moest opnieuw leren eten, lopen en praten. Een paar weken geleden deed hij zijn verhaal bij RTL Nieuws.
Een
Lees ook:
Een positieve zelftest maar negatief bij de GGD, hoe kan dat?