Dodelijke mishandeling

Mallorca-zaak vandaag voor het eerst voor de rechter: dit kan je verwachten

17 november 2021 05:51 Aangepast: 17 november 2021 07:46
Politie in een uitgaansgebied op Mallorca, ter illustratie. Beeld © ANP

In Lelystad begint vandaag de zaak over de dodelijke mishandeling van de 27-jarige Carlo Heuvelman in Mallorca. Er wordt onder meer besloten of en hoelang de vijf 18- en 19-jarige verdachten nog vast moeten zitten. Omdat nog altijd niet duidelijk is wie de fatale schop heeft gegeven, lijkt het een lastige zaak te worden.

Het gaat om een zogenaamde pro-formazitting, inhoudelijk wordt de zaak nog niet behandeld. Tijdens de inleidende zitting wordt vandaag wél gesproken over de stand van het onderzoek naar het uitgaansgeweld op Mallorca en de verdere planning van de strafzaak.

Openbaar of achter gesloten deuren

Ook buigt de rechter zich nog over een andere kwestie. Een van de verdachten wil dat zijn zaak achter gesloten deuren behandeld en afsplitst wordt van de andere zaken. Dit verzoek wordt behandeld tijdens een korte besloten zitting, voordat de openbare zitting begint. Daarna maakt de rechtbank direct bekend of het verzoek wel of niet is toegewezen.

Wat is er gebeurd?

In de ochtend van 14 juli waren er meerdere incidenten in de plaats El Arenal op het Spaanse eiland Mallorca. Meerdere mensen raakten gewond bij een vechtpartij in het café De Zaak. Bij die vechtpartij kwam een slachtoffer op de grond terecht, waarna er tegen hem is aangeschopt. Het Openbaar Ministerie verdenkt vijf Hilversummers van deze poging tot doodslag dan wel een poging tot zware mishandeling.

Bij een tweede incident op de boulevard, bij café De Bierexpress, werd de 27-jarige Carlo Heuvelman dusdanig mishandeld dat hij enkele dagen later kwam te overlijden. Een ooggetuige vertelde aan RTL Nieuws dat het heel snel ging. "Hij werd uit het niets neergeslagen." 

Het OM verdenkt vier Hilversummers van doodslag. Een van hen kwam in september op vrije voeten. De drie hoofdverdachten die vastzitten, zijn daarnaast aangeklaagd voor een poging tot doodslag op de tweede persoon die bij de vechtpartij bij De Bierexpress op de grond lag en geschopt werd.

De politie heeft eerder dit jaar in totaal acht verdachten aangehouden in de zaak, van wie er nog vijf vast zitten. Zij zijn alle vijf 18 en 19 jaar oud en komen uit Hilversum.

Spanje of Nederland

In eerste instantie werd de zaak in Spanje onderzocht, omdat het strafbare feit daar heeft plaatsgevonden. "Dat land mag besluiten waar de verdachten worden berecht. Dat is de regel en staat zo in de wetten", legde een hoogleraar strafrecht eerder aan RTL Nieuws uit

Later besloot een Spaanse rechter dat vervolging beter in Nederland kon plaatsvinden. Dat komt onder meer omdat het om een Nederlands slachtoffer en Nederlandse verdachten gaat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Filmende ooggetuige gezocht in zaak fatale mishandeling Mallorca

Zaak is complex

De zaak is complex, legde een expert eerder uit. Dat komt omdat er meerdere verdachten zijn en het niet precies duidelijk is wie wat heeft gedaan. Een toekijker is bijvoorbeeld niet strafbaar bij openlijke geweldpleging met zwaar letsel of dodelijk letsel tot gevolg. Iemand kan dan nog wel vervolgd worden voor openbare geweldpleging, maar daar staat een veel lagere straf op. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe getuigen Mallorca-zaak melden zich na oproep

Het is daarom voor de politie heel belangrijk om uit te vogelen wat er precies gebeurd is. Eerder deze maand liet de politie weten op zoek te zijn naar een 'mogelijk cruciale' ooggetuige die de fatale mishandeling afgelopen zomer mogelijk van dichtbij heeft gefilmd. 

De politie wil ook 'heel graag' nader in gesprek met een aantal anonieme tipgevers die zich eerder meldden. "We hebben een aantal aanvullende vragen voor hen", vertelde een woordvoerder. De politie loont ook een beloning van 15.000 euro uit voor de gouden tip in het onderzoek naar de fatale mishandeling op Mallorca.

'Het is geen snitchen'

De vader van het dodelijke slachtoffer Carlo deed eerder ook een oproep in Opsporing Verzocht. "Pak je verantwoordelijkheid. Ook al ben je nog zo jong", sprak hij de kijkers toe.

"Je zou toch ook niet willen dat het iemand aangedaan wordt die jij kent? Van wie jij houdt? Je broer, zus, vader, moeder. Denk daar dan aan. Het is geen snitchen. We hebben het hier niet over een winkeldiefstal, we hebben het over iets superernstigs. Stap over die angst heen en help ons om de daders gestraft te krijgen."

RTL Nieuws volgt de zaak, die vandaag om 09.00 uur begint. Er zijn in de rechtbank in Lelystad meerdere ruimtes ingericht waar de zaak gevolgd kan worden.

Bekijk ook: Onderzoek OM naar fatale mishandeling Mallorca

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de fatale mishandeling van de Nederlandse Carlo (27) op Mallorca. Een groep Nederlanders wordt door de Spaanse justitie verdacht hierbij betrokken te zijn. Van de mishandeling zijn ook beelden opgedoken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore