Ga naar de inhoud
Vooral dertigers

Aantal geboortes toegenomen: meeste baby's sinds 2011

Ter illustratie. Beeld © ANP

Statistici hebben het aantal kinderen dat in Nederland is geboren, dit jaar fors zien stijgen. In de eerste negen maanden van dit jaar kwamen al 6800 meer kinderen ter wereld dan in dezelfde periode vorig jaar. Als de trend doorzet worden er dit jaar 180.000 kinderen geboren. Sinds 2011 was het aantal geboortes niet zo hoog.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In veel andere Europese landen steeg het aantal geboortes niet zo snel. In Nederland gaat het om een recordaantal baby's dat tien jaar lang niet is gehaald.

"Daarmee neemt - na een dalende trend sinds de eeuwwisseling - het aantal geboorten duidelijk toe", zeggen onderzoekers.

Vooral meer derde kinderen

Niet alleen het aantal eerstgeborenen was hoger dan vorig jaar, er werden ook meer tweede en derde kinderen geboren. Relatief was de toename van het aantal derde kinderen het grootst.

Onderzoek:
Lees ook:
Onderzoek: het scheelt enorm als kraamverzorgende veel eerder bij bevalling is

Vooral vrouwen van in de dertig worden vaker moeder. Dit jaar krijgen naar verwachting 135 op de 1000 vrouwen van 30 tot 35 jaar een kind, tegen 127 op de 1000 in 2020. Bij vrouwen van 25 tot 30 jaar is ook een stijging te zien.

Andere Europese landen

In de meeste andere Europese landen waarvan de cijfers tot augustus bekend zijn, is het aantal geboortes juist gedaald of gelijk gebleven. In Finland worden wel meer kinderen geboren. Maar die ontwikkeling was, anders dan in Nederland, ook in 2020 al aan de gang.

Curtis
Lees ook:
Curtis werd na 21 weken geboren: meest premature baby ooit die het overleefde