Ga naar de inhoud
Tegen huisjesmelkers

Rotterdam stelt 'opkoopbescherming' in voor zestien wijken

De wijk Oud-Mathenesse is één van de zestien wijken waar vanaf 1 januari de opkoopbescherming in werking treedt. Beeld © ANP

Rotterdam stelt vanaf 1 januari in zestien wijken een zogeheten 'opkoopbescherming' in voor huizen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. Wie in deze buurten zo'n huis koopt, moet daar zelf in gaan wonen of mag het huis alleen onder strikte voorwaarden verhuren.

De gemeente wil op die manier huisjesmelkers te lijf gaan en het voor starters makkelijker maken een huis te vinden. Volgens wethouder Bas Kurvers maken opkopers het woningzoekenden nu lastig op de krappe huizenmarkt. Bovendien komt het voor dat zij huurders slecht behandelen en hoge prijzen vragen. Ook zou de leefbaarheid in de zestien wijken in het geding zijn.

Kwetsbare wijken

In de buurten waar de opkoopregeling van kracht wordt, is volgens de gemeente Rotterdam nu veel sprake van verhuur door particulieren. Het gaat om Bergpolder, Blijdorp, Bloemhof, Carnisse, Groot IJsselmonde, Het Lage Land, Hillegersberg-Zuid, Hillesluis, Kralingen-Oost, Kralingen-West, Middelland, Nieuwe Westen, Oud-Mathenesse, Oud-Charlois, Rubroek en Tarwewijk.

Achterstandswijk
Lees ook:
Achterstandswijk populairder bij starters: 'Door hoge huizenprijzen'

"Deze regeling komt ten goede aan de leefbaarheid van kwetsbare wijken waar de gemeente veel misstanden in woningen tegenkomt zoals overbewoning, prostitutie of hennepteelt", stelt de gemeente in een verklaring.

Vergelijkbaar plan Amsterdam

Op de nieuwe regel zijn een paar uitzonderingen. Zo is verhuur bij een verblijf in het buitenland van maximaal 12 maanden of aan directe familieleden wel toegestaan. Daar is dan wel een vergunning voor nodig.

In Amsterdam wil het stadsbestuur een vergelijkbaar plan zo snel mogelijk invoeren, maar dan voor huizen met een WOZ-waarde tot 512.000 euro. De hoofdstad wil op die manier, net als Rotterdam, voorkomen dat beleggers woningen kopen en vervolgens duur verhuren.

Bekijk ook: Dorp uitgejaagd door hoge huizenprijs

01:47
De krapte op de woningmarkt zorgt voor ongekend hoge prijzen en heel veel mensen die maar geen geschikt, betaalbaar huis kunnen vinden. Het is niet alleen een probleem in grote steden, maar ook in kleine dorpen, zoals in Lettele bij Deventer.