Ga naar de inhoud
'Geen geld voor muilkorf'

Julia gebeten door pitbull: 'M'n gezicht was helemaal verbrijzeld'

Julia in het ziekenhuis na de operatie aan haar gezicht. Beeld © Privéfoto

De 18-jarige Julia uit Den Haag werd december vorig jaar vijf minuten lang in haar gezicht gebeten door een agressieve pitbull. Ze liep flinke verwondingen op, zoals een gebroken kaak, en verloor liters bloed. Maar dat was niet nodig geweest: de pitbull had nooit zonder muilkorf op straat mogen zijn, bleek vandaag tijdens de rechtszaak.

Het incident gebeurde op 11 december vorig jaar in Den Haag. Een 35-jarige vrouw uit Zoetermeer liep laat in de avond met haar twee honden – Stafford pitbulls – over straat. Julia wilde nog even wat halen bij de avondwinkel, toen ze zag dat een van de twee pitbulls een klein hondje te grazen nam.

Riem gebroken

Ze snelde ernaartoe om de beesten van elkaar los te rukken, maar dat liep slecht af. De riem van de pitbull, genaamd Ghost, was gebroken. Julia wilde voorkomen dat de pitbull nog een keer zou toeslaan, dus maakte ze het beest vast aan de riem van de andere pitbull. Terwijl ze dit deed, struikelde ze over haar eigen veter. "Hierdoor schrok de hond en beet die mij in mijn gezicht", zegt Julia. 

Ze werd gebeten tussen haar jukbeen en kaak, vijf minuten lang. "Ik ben gaan trekken en trekken, waardoor ik uiteindelijk loskwam. Ik was zo in shock. Ik had totaal geen idee wat er was gebeurd." De eigenares van de pitbulls had inmiddels de benen genomen. "Zij ging achter de vrouw van de hond aan die was gebeten, maar kwam nooit meer terug."

Veel bloed verloren

Gelukkig voor Julia kwam er een omstander langs die haar meenam naar het ziekenhuis. "Anders had ik zoveel bloed verloren dat ik er nu niet meer zou zijn."

In het ziekenhuis kreeg ze meteen twee zakken bloed gedoneerd. Ook moesten twee plastisch chirurgen worden ingevlogen. "Omdat m'n gezicht zo was verbrijzeld. Ik moest vijf uur op een operatietafel liggen." Twee weken later kwam daar nog een operatie aan haar wang bij vanwege een ontsteking aan haar huid. 

Jim
Lees ook:
Jim verloor vader aan hondsdolheid: 'Wil niet dat mensen hetzelfde overkomt'

Anderhalve dag na het incident werd de verdwenen eigenares aangehouden. "Ze wist dat ze schuldig was, dus daarom liep ze weg", zegt Julia. Bij het in beslag nemen van de honden schoot de politie de pitbull in kwestie vervolgens dood, omdat die zo agressief was. De hondengeleiders van de politie vertelden later dat ze nog nooit zo'n agressieve hond hadden gezien.

Dieren niet in bedwang

Uit buurtonderzoek bleek dat de vrouw haar dieren niet in bedwang had. "Als ze de honden uitliet, zag het er eerder uit alsof ze door twee vrachtwagens werd voortgetrokken", vertelde iemand. Ook zeiden omwonenden dat de dieren werden mishandeld. De officier van justitie neemt het de vrouw erg kwalijk dat ze de straat op is gegaan met twee honden die geen muilkorf droegen, terwijl dat wel verplicht was. De hond Ghost had eerder een andere hond doodgebeten.

De eigenares verklaarde dat haar hond de muilkorf kapot had gebeten en dat ze geen geld had voor een nieuwe. Volgens de officier van justitie nam ze daarmee bewust een risico, 'omdat ze wist dat haar hond iemand zou kunnen verwonden'. Tegen de eigenares eiste het Openbaar Ministerie vandaag 240 uur taakstraf. 

Julia neemt het de vrouw kwalijk dat de honden geen muilkorf droegen. Ook is ze teleurgesteld dat de vrouw niet bij de rechtszaak aanwezig was en haar op de bewuste dag zó verminkt heeft achtergelaten. 

Onzeker

Tot de dag van vandaag heeft ze veel last van de littekens op haar gezicht. Die maken haar onzeker. Vooral het vinden van een baan gaat moeilijk, zegt ze. "Ik ben al sinds april aan het solliciteren, maar word steeds afgekeurd. Als ik dan vraag waarom, komen ze met argumenten dat ik niet voldoe aan de eisen."

Ook op straat merkt ze dat ze wordt bekeken. "Het is je visitekaartje. Mensen oordelen op basis van je gezicht."