'Sterke vermoedens'

Spoedtest.nl afgesloten van CoronaCheck-app na aangifte valse vaccinatiebewijzen

16 november 2021 10:49 Aangepast: 16 november 2021 11:49
Controle van de QR-code Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangifte gedaan tegen Spoedtest.nl vanwege 'sterke vermoedens' dat de aanbieder van coronatests valse vaccinatiebewijzen heeft uitgegeven. Spoedtest.nl heeft geen toegang meer tot het systeem van de CoronaCheck. Er kunnen ook geen afspraken worden ingepland voor Testen voor Toegang.

Het ministerie bevestigt aan RTL Nieuws dat het aangifte heeft gedaan tegen een aanbieder van coronatests, maar kan niet zeggen dat met om Spoedtest gaat. Spoedtest.nl, dat met meer dan 100 locaties naar eigen zeggen de grootste commerciële aanbieder van coronatesten in Nederland is, laat in een verklaring weten dat er een onderzoek loopt naar valse vaccinatiebewijzen.

Spoedtest.nl 'betreurt de drastische beslissing van het ministerie', laat directeur Rasmus Emmelkamp weten. "De testaanbieder zal er alles aan doen om het onderzoek van het VWS goed te laten verlopen en aan te tonen dat de vermoedens betreft het uitsturen van valse vaccinatiebewijzen, volledig ongegrond zijn."

Blokkeren

Volgens het ministerie zijn er sterke vermoedens dat ten onrechte vaccinatiebewijzen zijn uitgegeven. Om hoeveel bewijzen het gaat, kan ze niet zeggen. Maar het gaat om 'een behoorlijk aantal.' 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GGD: steeds meer aanbieders valse prik- en testbewijzen

Het aanbieden van vaccinatiebewijzen hoort niet bij de reguliere activiteiten van een testaanbieder, zegt de woordvoerder van het ministerie. "We hebben nu vermoedens. Als het echt zo blijkt te zijn, proberen we zoveel mogelijk vaccinatiebewijzen te blokkeren. Zowel het genereren van valse QR-codes als het aankopen of gebruiken ervan is strafbaar."

De politie neemt de zaak hoog op, vertelt ze. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is op de hoogte gesteld.

"Je brengt je eigen gezondheid in gevaar als je ergens binnengaat met een vaccinatiebewijs, en die van anderen. Want andere mensen denken veilig de anderhalve meter los te kunnen laten omdat mensen om hen heen zijn gevaccineerd, herstel van corona of getest. Dit is wel het laatste wat we kunnen gebruiken met de huidige besmettingscijfers."

Miniatuurvoorbeeld
RTL Nieuws

Omvang van fraude met vaccinatiebewijzen nog onduidelijk

Directeur Emmelkamp zegt dat Spoedtest.nl enkel bezig is geweest met het afnemen van coronatesten. "Vaccinatiebewijzen worden niet verstrekt door het bedrijf."

Mensen die nu willen Testen voor Toegang, moeten dat bij een andere aanbieder doen. Dat zorgt naar verwachting niet voor problemen, zegt de woordvoerder van het ministerie van VWS. "Deze aanbieder zit op plekken waar vaak en andere aanbieder zit. En doordeweeks is het bij Testen voor Toegang niet ramvol."

Bekijk ook: Oekraïense QR-codefraude: codes waarmee je ook Nederland in kan

Er is een levendige handel ontstaan in frauduleuze QR-codes die ook in Nederland geldig zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore