Ga naar de inhoud
Gaat om ruim 7000 mensen

Met positieve zelftest naar de GGD: 14 procent toch negatief

Archiefbeeld van een zelftest. Beeld © ANP

De afgelopen week deden 51.510 mensen een PCR-test op het coronavirus bij de GGD, nadat zij thuis met een zelftest positief bleken. Maar na deze zogenoemde hertest, werden ruim 7000 mensen toch negatief getest.

Jacqueline Toonen van de GGD laat weten dat het gaat om 14 procent van de hertesten. Zij zien veel mensen die thuis positief testen, en bij de GGD negatief. "Vorige week hebben 51.510 mensen een hertest gedaan naar aanleiding van een positieve zelftest. Daarvan was 86 procent met PCR ook positief. Dus 14 procent negatief."

In onderstaande corona-update leggen we uit hoe het kan dat een zelftest een positieve uitslag heeft, maar dat je bij de GGD negatief test:

Een
Lees ook:
Een positieve zelftest maar negatief bij de GGD, hoe kan dat?

Maar wat is nou het verschil tussen de zelftest en de PCR-test? De test die je thuis doet, is een antigeentest, die test of er bepaalde eiwitten van het virus in neus- en/of keelslijm zitten, schrijft het RIVM op de website. De PCR test de aanwezigheid van een stukje genetisch materiaal van het coronavirus in neus- en keelslijm.

'Laat je hertesten'

Beide tests zijn betrouwbaar, maar 'een antigeen zelftest is minder betrouwbaar dan een PCR test', zegt Toonen van de GGD. "Onze boodschap is: laat je hertesten bij de GGD na een positieve zelftest."

In onderstaande video zie je hoe een sneltest werkt:

Zo werkt sneltest corona: staafje in je neus, uitslag na kwartier

01:29
Zo werkt sneltest corona: staafje in je neus, uitslag na kwartier.