Ga naar de inhoud
'80 procent is onleesbaar'

Na 2 jaar komt verklaring Jos B. eindelijk uit de kluis in zaak-Nicky Verstappen

De kluisverklaring werd vandaag in de rechtbank in den Bosch getoond. Beeld © Jeroen Wetzels

Meer dan twee jaar geleden kwam-ie voor het eerst ter sprake in de zaak-Nicky Verstappen: de zogenoemde kluisverklaring van Jos B. Daarin zou B. hebben opgeschreven wat hij wist over de 11-jarige Nicky Verstappen. Vandaag, tijdens het hoger beroep, kwam de verklaring eindelijk uit de kluis.

Tijdens deze tweede zittingsdag in het gerechtshof in Den Bosch werden twee pagina's omhoog gehouden. Het zou gaan om de allereerste verklaring die Jos B. op schrift zette, niet lang na zijn aanhouding.

Daarin zou staan wat er volgens B. op de Brunssummerheide zou zijn gebeurd. Zowel het Gerechtshof als het OM vroeg de advocaat van Jos B., Gerald Roethof, vorige week met klem om de verklaring.

Wat staat er in de kluisverklaring?

De kluisverklaring werd tijdens de zitting kort getoond door het OM. In de verklaring zijn veel zinnen met zwart weggelakt, waardoor veel onleesbaar is. Deze zinnen konden we ontleden:

"...En ik heb toen gekozen om iets rechts van het fietspad een zijpad in te rijden om daar te plassen. Ik keek uit op een veld en om de een op andere reden werd mijn aandacht getrokken op het verderop gelegen sparrenbosje. Ik ben er toen naartoe gelopen en zag iets. Dichterbij zag ik een kind liggen."

"Ik ben over de prikkeldraad geklommen en ik heb het kind omgedraaid dat op zijn buik lag in rugligging. Ik heb de ademhaling gecontroleerd bij de mond en ook mijn oor op de borstkas gelegd. Tot mijn schrik moest ik vaststellen dat het kind dood was. Het koude zweet brak mij uit en ik weet niet hoe lang ik daar gezeten heb. Mijn tijd stond stil..."

In de kluis

Door de verklaring van Jos B. al in een vroeg stadium in een kluis te leggen, wilden B. en zijn advocaat voorkomen dat ze later het verwijt zouden krijgen: 'Je hebt het hele dossier gelezen en je hebt je verklaring daarop afgestemd'. Dat legt RTL Nieuws-verslaggever Jeroen Wetzels uit, die bij het hoger beroep aanwezig is. Jos B. en zijn advocaat wilden eerst afwachten welk belastend bewijs het OM zou presenteren, vóórdat de kluisverklaring zou worden vrijgegeven. 

Eerste
Lees ook:
Eerste zittingsdag zaak Nicky Verstappen zit erop: Jos B. blijft bij zijn verhaal

Er is ook vorig jaar meerdere keren gevraagd of de verklaring aan de rechtbank kon worden gegeven, maar hier heeft Jos B. nooit gehoor aan gegeven. Roethof gaf aan lang te hebben getwijfeld over het inbrengen van de kluisverklaring. De doorslag om het toch te doen, is volgens hem 'het gevoel wat we van begin af aan hebben gehad: dat mijn cliënt zo slecht wordt geloofd, en dat alles met wantrouwen wordt bekeken'.

De advocaat-generaal, die het Openbaar Ministerie (OM) vertegenwoordigt, zegt dat 80 procent van de tekst zwart gemaakt is en slechts 20 procent leesbaar is. Dat deel is volgens B.'s advocaat 'vertrouwelijke communicatie'. Volgens Roethof staat in het leesbare deel van de kluisverklaring wel het meest essentiële in deze zaak.

'En hij zit daar'

Hij beschreef wat Jos B. in de kluisverklaring zegt: "Hij vindt een levenloos kind, het kind ligt op de buik, hij draait het kind om. Hij kijkt naar vitale levensfuncties. Het kind is overleden. En hij zit daar. Dat is de kern van het verhaal van cliënt." 

Het is volgens Jeroen Wetzels grotendeels hetzelfde verhaal dat Jos B. in zijn videoboodschap heeft verteld.

B. staat terecht op verdenking van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen op de Brunssummerheide in 1998. Wat de impact van de kluisverklaring op de zaak Nicky Verstappen zal zijn, is niet bekend. Later vandaag zal het OM met een eis komen. 

Vader
Lees ook:
Vader Nicky Verstappen: 'Peter R. was drijvende kracht'