Ga naar de inhoud
Besmettelijke variant

122.500 kuikens gedood om uitbraak vogelgriep Fries pluimveebedrijf

Ter illustratie, dit is niet het pluimveebedrijf waar de vogelgriep heerst. Beeld © ANP

In een pluimveebedrijf in het Friese Tzum, vlakbij Franeker, is de vogelgriep vastgesteld. De 122.500 vleeskuikens moeten worden gedood om verspreiding van het zeer besmettelijke virus te voorkomen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dat het waarschijnlijk om een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep (H5) gaat. De vogelgriep leidt tot ernstige ziekte of sterfte bij vogels. De dieren zullen door de NVWA geruimd worden.

Vervoersverbod

In een straal van drie kilometer rond het Friese bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt onderzocht op vogelgriep. Verder zijn er veertien andere pluimveebedrijven in een straal van tien kilometer rondom het besmette bedrijf. Per direct geldt een vervoersverbod voor deze pluimveebedrijven.

Vogelgriep
Lees ook:
Vogelgriep is een blijvertje geworden en dat is zorgelijk: 'Virus heeft zich aangepast'

Eind vorige maand werd al een landelijke ophokplicht ingesteld voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden, nadat het virus werd vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Zeewolde. Daar moesten 36.000 dieren worden geruimd.

Reden tot zorg

Een eerdere ophokplicht werd begin juli opgeheven voor het hele land. In veel regio's moesten commerciële kippenboeren maandenlang hun pluimvee binnenhouden.

Hoe gevaarlijk is die vogelgriep nu eigenlijk voor andere dieren – en mensen? Er is reden tot zorg, leggen experts in dit artikel uit. "Het lijkt erop dat het virus zich aangepast heeft."

Landelijke
Lees ook:
Landelijke ophokplicht voor pluimvee vanwege vogelgriep