Ga naar de inhoud
Nieuwe coronamaatregelen

Vijftien arrestaties bij rellen in Leeuwarden na sluiting horeca

Relschoppers bij het gerechtsgebouw in Leeuwarden na sluitingstijd van de horeca. Beeld © ANP

De politie heeft gisteravond vijftien relschoppers gearresteerd in het centrum van Leeuwarden. Ook werd bij het gerechtsgebouw op het Zaailand de ME ingezet om een grote groep mensen te verdrijven die onder meer met vuurwerk gooiden.

Toen om 20.00 uur de cafés moesten sluiten, verzamelden honderden zingende en feestende mensen zich voor het gerechtsgebouw op het Zaailand. Ze hielden geen 1,5 meter afstand en staken ook zwaar vuurwerk af. Toen de politie besloot in te grijpen. negeerden velen de bevelen om weg te gaan.

RIVM
Lees ook:
RIVM meldt 12.052 nieuwe coronabesmettingen

Eerder hadden horeca-ondernemers aangegeven de deuren niet te zullen sluiten om 20.00 uur. Maar na een gesprek tussen burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden en de horecawoordvoerder Ton Eijer is besloten dat de cafés toch dichtgingen om die tijd. Horeca-ondernemers die open zouden blijven, riskeerden een dwangsom van 10.000 euro.

Ook in Breda druk

Ook in Breda was het druk. Daar leek de horeca zich weinig aan te trekken van de nieuwe sluitingstijd. Rondom de Havermarkt en de Haven was sprake van grote drukte en volle terrassen.

In veel andere steden ging het gisteravond wel goed. In Maastricht, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Leeuwarden, Roermond en Groningen hielden de meeste horecaondernemers zich aan tijdelijke regels onder de nieuwe, gedeeltelijke lockdown. 

Bekijk ook: Rellen, protest of gewoon naar huis: horeca om 20.00 uur dicht

01:58
Voor het eerst moest de horeca door de strengere maatregelen om 20.00 uur dicht. In veel steden ging dat netjes, maar in Leeuwarden trok een groep naar het Paleis van Justitie om te protesteren, en in Breda bleven de kroegen gewoon open.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore