40 zaken

Cafés Leeuwarden willen vanavond gewoon openblijven: 'Signaal afgeven'

13 november 2021 15:19 Aangepast: 15 november 2021 16:28
Ton Eijer dit voorjaar bij zijn Muziekcafé Scooters in Leeuwarden. Beeld © ANP

Veertig horecazaken in Leeuwarden hebben besloten nog niet mee te doen aan de nieuwe coronamaatregelen. Ze moeten vanavond eigenlijk om 20.00 uur dicht, maar zijn van plan toch open te blijven. "Het is een keer klaar", zegt Ton Eijer, eigenaar van Muziekcafé Scooters.

De eigenaren hebben hun actie vanochtend besproken, zegt Eijer tegen RTL Nieuws. Hij zegt dat hij de actie bij de gemeente heeft aangekondigd. "Ik had verteld dat we dit gesprek vanochtend hadden. We zijn daar heel open in, er is geen reden om daar geheimzinnig over te doen." De verwachting is dat handhaving langskomt, zegt hij.

Steeds aanpassen

De beperkingen die vanaf vandaag gelden, schieten bij hem in het verkeerde keelgat. "Het is een keer klaar. We moeten iets van ons laten horen. Ik heb net eindelijk alles weer op orde. Nu heb ik wéér geen werk voor de studenten die hier werken. En als ze weggaan, komen ze dan weer terug?"

Met zijn café moest hij het altijd hebben van de late avond en de nacht. Vóór corona lag de piek van bezoekers tussen 11 uur 's avonds en 3 uur 's nachts. "De afgelopen tijd speelde de band 's avonds van 8 tot 12. We hebben alles verschoven. En dat doen we steeds. Wij passen ons steeds aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Furieuze ondernemers eisen compensatie voor vroege sluiting horeca

Met zijn collega-ondernemers heeft hij er de afgelopen tijd alles aan gedaan om te voldoen aan de coronamaatregelen. "We hebben al zo lang met beperkingen te maken. En we proberen het zo goed mogelijk te doen. Maar op een gegeven moment houdt het op."

'We moeten opstaan'

Eijer is blij met de eensgezindheid onder zijn collega's. "Dat is hier in Leeuwarden heel mooi om te zien. Er zijn ook collega's buiten Leeuwarden die hebben aangegeven dat ze zich wel bij de actie willen aansluiten."

Zodra handhaving zich meldt, houden ze op, zegt Eijer. "Dan luisteren we ook meteen. We mogen dit niet doen. Maar we moeten opstaan. Je moet een keer een signaal afgeven."

Bekijk ook: 'Denk na of je nog iets extra's kunt doen'

Premier Rutte maakte de nieuwe maatregelen gisteravond bekend. Op de persconferentie gaf hij aan dat iedereen zijn steentje moet bijdragen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore