Complicaties bij zwangerschap

Strenge abortuswet Polen kost Iza (30) het leven, vriendin Ola voert actie in Nederland

13 november 2021 16:12 Aangepast: 13 november 2021 18:13
De hoogzwangere Iza overleed op 30-jarige leeftijd in een Pools ziekenhuis.

In Polen is het overlijden van de 30-jarige Iza groot nieuws. Artsen konden haar, door de strenge abortuswet in het land, niet helpen toen haar zwangerschap misliep. Haar Eindhovense vriendin Ola Grzelska wil nu vanuit Nederland actie ondernemen. "Iza stond altijd voor anderen klaar, nu moet ik iets terugdoen."

De in Eindhoven wonende Poolse Ola (32) kan nog altijd niet bevatten dat haar goede vriendin Iza er niet meer is. Wat er precies is gebeurd in het Poolse ziekenhuis waar Iza was opgenomen, wordt nog onderzocht. 

Volgens Ola hebben de artsen gefaald uit angst voor de strenge abortusregels in het land. "Als de abortuswet in Polen niet zo streng was, hadden de artsen eerder kunnen optreden en het leven van mijn vriendin kunnen redden."

Levensgevaarlijke bloedvergiftiging

Iza was 22 weken zwanger toen het misging. Ze belandde met gebroken vliezen in het ziekenhuis, vertelt Ola. Volgens de familie van Iza was de baby niet levensvatbaar. "In het ziekenhuis kreeg ze te horen dat het hartje van de baby klopte en dat er daarom gewacht moest worden tot de bevalling op gang zou komen. Vanwege de strenge abortuswet konden de artsen niets doen. Als ze de baby zouden weghalen, zou die kunnen sterven. De artsen zouden dan in de gevangenis kunnen belanden."

Ondertussen ging de gezondheid van Iza snel achteruit. Ze appte haar moeder nog: "De artsen zullen wachten tot het kindje sterft of de bevalling begint. En zo niet dan kan ik een dodelijke bloedvergiftiging krijgen. Er is verder niets wat ze kunnen doen."

De bloedvergiftiging werd Iza fataal. Ze overleed op 30-jarige leeftijd. Ook haar baby overleefde het niet.

Demonstranten droegen foto's van de overleden Iza (30) met zich mee. Demonstranten droegen foto's van de overleden Iza (30) met zich mee.

Iza was een meisje met een ontzettend groot hart, omschrijft Ola. Ze ontmoette haar op een feestje toen ze 13 jaar was. "Ik ben twee jaar ouder, maar was meteen onder de indruk van haar intelligentie. Haar vriendelijkheid en haar lach werkten aanstekelijk. Ze was heel direct en zei altijd wat ze dacht. Ze kwam op voor anderen en vroeg er niets voor terug. Ze was ook een heel sterke, onafhankelijke vrouw."

Na de studietijd scheidden hun wegen, maar het contact bleef. "Ik verhuisde naar Eindhoven en Iza bleef in Polen. Ze startte een gezin en opende haar eigen bedrijf. Ze was een populaire kapper in de stad waar ik ben opgegroeid. Ik ben voor corona nog bij haar langs geweest."

Vechten tegen wrede wet

In Polen is het overlijden van Iza al dagen groot nieuws. In tientallen Poolse steden gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen de abortuswet. "Ontroerend om te zien hoeveel mensen er opstapten en gingen protesteren", vindt Ola. "Duizenden mensen liepen met kaarsen en posters met haar foto erop."

Dat was ook pijnlijk. "Ik voelde me ook heel emotioneel omdat zoveel mensen haar op deze mooie manier eerden. Ik ben trots op de mensen die tegen deze wrede wet vechten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Polen demonstreren tegen strenge abortuswet na dood zwangere Iza (30)

Demonstratie in Eindhoven

Ola kon niet naar Polen om te protesteren. Daarom organiseert ze morgen met een groep vrouwen ze in haar woonplaats Eindhoven een demonstratie. Die begint om 13.00 uur op het Stadhuisplein. "Ik wil met deze demonstratie solidair zijn met de Poolse vrouwen. We moeten hen laten zien dat ze niet bang moeten zijn."

Ola is zich ervan bewust dat de demonstratie de Poolse wet niet zal veranderen. "Maar ik wil wel mijn vriendin Iza herdenken en mensen er bewust van maken wat er in Polen gebeurt. Ik snap niet dat dit in de Europese Unie nog mogelijk is. Iza stond altijd klaar voor anderen, dit is het minste wat ik voor haar kan doen."

Strenge abortuswet Polen

Een vrouw kan in Polen alleen een abortus krijgen als de moeder in levensgevaar is of als de zwangerschap het resultaat is van verkrachting of incest. In januari van dit jaar is deze wet ingegaan. Er werd veel tegen gedemonstreerd.

Polen heeft zo'n streng beleid vanwege de macht van de conservatieve regeringspartij PiS. Ook is de rol van de katholieke kerk in het land groot. Er kan een gevangenisstraf van acht jaar worden opgelegd bij een onterechte abortus. Vanwege de strenge abortusregels zoeken veel vrouwen hun toevlucht tot verschillende oplossingen en gaan bijvoorbeeld naar het buitenland. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Abortuswet in Polen nóg strenger, bijna compleet verbod

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore