Niet overal intocht

Hij komt! Sinterklaasintochten in het land, protest in Breda

13 november 2021 06:50 Aangepast: 13 november 2021 07:03

De landelijke intocht van Sinterklaas is ook dit jaar alleen te volgen op tv. Ook in andere plaatsen zijn intochten van de sint. In Breda protesteert Kick Out Zwarte Piet tegen de aanwezigheid van grijze pieten.

De landelijke aankomst is vanaf 12.00 uur rechtstreeks te volgen in een speciale uitzending van het Sinterklaasjournaal bij de NTR op NPO 3. Vorig jaar was er vanwege de coronamaatregelen ook geen landelijke intocht en was er eveneens een defilé bij het Grotepietenhuis in Paleis Soestdijk in Baarn.  

Veel lokale sinterklaascomités hebben de intocht aangepast vanwege de vele coronabesmettingen. Zo zijn er besloten evenementen waarvoor volwassenen een coronatoegangsbewijs nodig hebben, zoals in de haven van Scheveningen en op het Willemsplein in Rotterdam. Sommige plaatsen hebben de intocht afgelast, zoals Utrecht en Roermond.

Het kabinet heeft het besluit over de intochten bij de burgemeesters neergelegd.

Roetveegpiet

Hoewel op veel plekken inmiddels de roetveegpiet is geïntroduceerd, is er ook dit jaar protest. Zo demonstreert Kick Out Zwarte Piet zaterdag om 10.00 uur in Breda vlakbij Park Valkenberg, waar een sinterklaasfeest is met grijze pieten. De actiegroep vindt dit racistisch en een "schijnoplossing". De organisatie van de intocht houdt echter vast aan de kleur grijs om onherkenbaar te zijn. Zondag protesteert KOZP in Volendam.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sinterklaas al in het land, over Pakjesboot nog niets bekend

In Alkmaar, waar dit jaar voor het eerst alleen roetveegpieten zijn te zien, demonstreert Pegida zaterdagmiddag bij de intocht vóór Zwarte Piet. Ook is de organisatie van plan zondag in Amsterdam van zich te laten horen bij de aankomst van de sint.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sinterklaasjournaal maakt grap over Omtzigt: 'Functie elders'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore