Zorgelijke ontwikkeling

Extreemrechtse jongeren voor de rechter: terroristisch geweld en rassenhaat

12 november 2021 16:41
Rechtbank Rotterdam Beeld © ANP

Het OM heeft voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf geëist tegen twee mannen die deel zouden uitmaken van extreemrechtse groepen. Ze zouden zich onder andere schuldig hebben gemaakt aan het aanzetten tot rassenhaat, antisemitisme en oproepen tot terroristisch geweld. In Nederland zijn er al langer zorgen over deze groepen.

De rechtbank boog zich vandaag over twee verschillende zaken van jonge mannen (20 en 22 jaar) die er beide van verdacht worden lid te zijn van een extremistische terroristische organisatie. Eén van de mannen zou opruiende berichten hebben gepost op een Telegramkanaal gerelateerd aan de wit-nationalistische organisatie European Brotherhood. De ander zou lid zijn van extremistische groep 'The Base'.

In deze groepen wordt online opgeroepen tot racistisch en antisemitisch geweld en één van de mannen zou hebben opgeroepen tot een aanslag op Mark Rutte. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NCTV: rechts-terroristische dreiging van jongens tussen 12 en 20 jaar

Het gaat om jonge mannen die betrokken zijn bij zogeheten 'accelerationistische organisaties'. Een type organisatie waar de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid zich al langer zorgen over maakt, blijkt uit het meest recente dreigingsbeeld.

Online netwerken

Maar wat zijn het precies? Accelerationistische organisaties zijn eigenlijk niet echt organisaties, maar meer een soort online netwerken, vertelt veiligheidsdeskundige Jelle van Buuren van Universiteit Leiden. Hier komen met name jonge mannen samen om gewelddadige ideeën te delen. Maar het werkt dus niet zoals een klassieke organisatie. "Ze kennen elkaar niet en ontmoeten elkaar niet. Ze weten vaak van elkaar niet wie ze zijn."

Ze delen klassieke neonazi-ideeën zegt Van Buuren: 'Antisemitische en racistische ideeën", zegt hij. "Vrouwenhaat komen we ook tegen." Het heersende idee in deze groepen is dat er een burgeroorlog aan zit te komen tussen verschillende rassen.

Door geweld tegen onder andere moslims en joden hopen ze dit proces te versnellen, vandaar de naam 'accelerationisme' (accelereren betekent versnellen) .

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedreiger ontkent serieuze plannen voor moordaanslag Rutte: 'Wilde het niet echt doen'

De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid zei twee weken geleden dat tenminste een paar honderd Nederlanders van tussen de 12 en 20 jaar betrokken zijn bij dit soort netwerken. Tot nu toe zijn er nog weinig incidenten geweest, maar de vrees is dat dat niet zo blijft.

Ontzettend gewelddadig

"De taal is ontzettend gewelddadig, men fantaseert over geweld en aanslagen", zegt Van Buuren. "En heel soms probeert men ook wel aan wapens te komen of routes van politici te achterhalen." Ook de mannen die vandaag voor de rechter stonden, zouden ook al verder zijn gegaan dan alleen woorden. "Deze jongens begonnen echt plannen te maken."

Van Buuren vindt het goed dat er bij deze mannen is ingegrepen, maar zou liever nog eerder zijn. "Je wil ze al jong van het pad afkrijgen", zegt hij. Toch is het volgens Van Buuren een moeilijke groep om aan te pakken, zo lang het bij woorden blijft.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore