Is nu nog verboden

Boa's mogen in Utrecht straks een hoofddoek of keppeltje dragen

12 november 2021 14:44
Beeld van een boa ter illustratie. Beeld © ANP

Utrecht lijkt de eerste grote stad in Nederland te worden waar boa's een hoofddoek of een keppeltje mogen dragen als ze in uniform zijn. Een flinke meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad vindt dat de stad moet laten zien dat diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel staan en dat er op dat vlak grote ambities zijn.

Vooralsnog is in Nederland het zichtbaar dragen van een levensbeschouwelijke of godsdienstige uiting verboden voor mensen in een overheidsuniform. 

Voordelen

De Utrechtse fracties van DENK, Partij voor de Dieren en Student & Starter dienden een motie in, nadat Martin Sitalsing, politiechef van Midden-Nederland en portefeuillehouder Diversiteit, begin oktober had gezegd dat hij geen bezwaren ziet tegen een agent met een hoofddoek.

Het zou zelfs voordelen kunnen hebben, zei hij. "Utrecht kan op dit vlak nu een voorloper zijn van een maatschappelijke verandering en andere partners zoals de andere grote steden en de politie inspireren tot verandering"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoofddoekje bij de politie: ja of nee?

In landen als de Verenigde Staten, Engeland, Schotland, Canada en Zweden mogen mensen in uniform wel een hoofddoek of keppeltje dragen en dat werkt prima, vinden DENK, PvdD en Student & Starter.

Overleg met andere grote steden

Het veranderen van de kledingvoorschriften moet wel zorgvuldig gebeuren, zodat er geen problemen ontstaan met bijvoorbeeld de grondwettelijke scheiding van kerk en staat. De gemeente kan daarvoor het eerste kwartaal van 2022 gebruiken, denkt de meerderheid van de raad.

Burgemeester Dijksma wil niet dat Utrecht dit besluit alleen neemt. Daarom gaat de burgmeester overleggen met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag om de verandering samen door te voeren.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore