Ga naar de inhoud
3 verdachten opgepakt

Tienduizenden valse QR-codes in omloop na grootschalige fraude GGD Schiphol

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Door grootschalige fraude bij de GGD-locatie in Schiphol zijn er tienduizenden valse QR-codes in omloop. Twee vrouwen en een man zijn opgepakt op verdenking van het aanmaken van valse QR-codes, die vervolgens werden verhandeld.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat er drie mensen zijn aangehouden op verdenking van fraude met QR-codes. De drie medewerkers, die via een uitzendbureau door de GGD zijn ingehuurd, hadden toegang tot het systeem om QR-codes aan te maken.

Eén van de verdachten wordt ervan verdacht haar wachtwoord te hebben afgegeven waarmee kon worden ingelogd op het systeem waarmee zij werkte, waarmee anderen QR-codes konden aanmaken. De drie verdachten, die werkten bij de GGD-locatie in de aankomsthal van Schiphol, zitten momenteel vast.

Een deel van de valse QR-codes wordt vanavond nog geblokkeerd, bevestigt het ministerie na vragen van RTL Nieuws.

Honderden euro's per QR-code

De valse QR-codes werden via verschillende kanalen aangeboden en verhandeld voor prijzen vanaf honderden euro's tot soms wel duizend euro. De QR-codes staan op naam naar keuze en kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot onder andere horeca en evenementen, ook als iemand niet is gevaccineerd of geen test heeft gedaan.

In totaal zijn er door de medewerkers tienduizenden valse QR-codes aangemaakt. Dat is een veelvoud van de 297 frauduleuze QR-codes die momenteel door het ministerie zijn geblokkeerd. Deze codes werden in chatgroepen gedeeld en misbruikt om toegang te krijgen, zo bleek uit onderzoek van de NOS.

Ministerie
Lees ook:
Ministerie doet aangifte om handel in QR-codes voor CoronaCheck

Actie van VWS

De grootschalige fraude is recentelijk aan het licht gekomen door de inzet van digitale rechercheurs van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), zo bevestigt een woordvoerder. Daarop is aangifte gedaan en zijn de arrestaties uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee.

Volgens bronnen rondom het onderzoek heeft het ministerie duidelijk in kaart gebracht welke plekken er allemaal toegang tot de systemen voor QR-codes hebben, en is op belangrijke plekken de logging (welke medewerker registreert welk persoon) flink verbeterd.

Het ministerie stelt dat het bestrijden van fraude met QR-codes heel belangrijk is. "Daar zitten we momenteel echt bovenop", laat een woordvoerder weten. "Door te frauderen met QR-codes neem je een risico met je eigen gezondheid en die van anderen."

Ook kopers strafbaar

Niet alleen de verkopers van deze QR-codes zijn strafbaar, zo waarschuwde de politie eerder: "Ook als u een vals vaccinatiebewijs hebt aangeschaft en deze vervolgens gebruikt bent u in overtreding én brengt u de gezondheid van anderen in gevaar."

Mensen die een valse QR-code kopen riskeren een strafblad, boete en een gevangenisstraf, zo stelde de politie eerder, omdat ze valsheid in geschrifte plegen. "Daarom doen wij ook onderzoek naar de klanten van verdachten die zijn aangehouden."

QR-code op naam van Adolf Hitler

In oktober ging een opvallende QR-code rond: één op naam van Adolf Hitler, zo bleek uit onderzoek van deze website. De code van Hitler is verspreid door een cybercrimineel om te laten zien dat hij elke QR-code kon maken die hij wilde. De crimineel had via een gelekt wachtwoord toegang tot het systeem waarmee de QR-codes worden gemaakt. 

Ministerie
Lees ook:
Ministerie onderzoekt geldige QR-code van Adolf Hitler