VVD en CDA zijn grote voorstanders

'Formerende partijen onderhandelen over bouw van ten minste één kerncentrale'

12 november 2021 09:46 Aangepast: 12 november 2021 11:14
Beeld van kerncentrale in het Belgische Doel ter illustratie Beeld © ANP

De partijen die betrokken zijn bij de formatie, VVD, D66, CDA en ChristenUnie, onderhandelen over de bouw van meer kerncentrales in Nederland. Dit melden bronnen aan de Volkskrant.

Het zou gaan om de bouw van ten minste één grote of twee kleine kerncentrales, schrijft de krant

De discussie aan de formatietafel zou niet zozeer gaan over of de kerncentrales er moeten komen, maar vooral hoeveel geld de overheid erin wil steken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van gevaarlijk naar noodzakelijk: steun voor omstreden kernenergie groeit

Een definitief besluit over het aantal centrales en de hoogte van de staatssubsidie is nog niet genomen. Dit melden de bronnen die betrokken zijn bij de kabinetsformatie aan de krant. Dat zou pas gebeuren als het regeerakkoord af is. 

Groenere energie

VVD en CDA zijn grote voorstanders van de kerncentrales. Tijdens de onderhandelingen stelden deze partijen voor om acht kerncentrales te bouwen, in de hoop op minimaal één of twee stuks uit te komen. De krant schrijft dat de ChristenUnie niet principieel tegen is, en dat D66 aarzelt over de noodzaak en de kosten van de bouw. 

Een coalitieakkoord over de bouw van extra kerncentrales zou mogelijk een doorbraak kunnen betekenen in het vergroenen van de energievoorziening. Bij het opwekken van kernenergie komt namelijk vrijwel geen CO2 vrij, waardoor het minder schadelijk is voor de natuur, zoals dat wel het geval is bij kolen- en gascentrales. 

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

De gevaren van kernenergie

Er is op dit moment één kerncentrale in Nederland (in het Zeeuwse Borssele), maar een Kamermeerderheid wil dat er meer op kernenergie in Nederland wordt ingezet. Toch wordt daar nu nog geen besluit over genomen. Demissionair staatssecretaris van Klimaat Dilan Yeşilgöz (VVD) liet eerder deze week bij Radio 1 weten dat een volgend kabinet de knoop moet doorhakken over de kwestie. 

Felle discussie

Dat het thema voor felle discussie zorgen bleek eerder dit jaar tijdens het RTL-debat, voor de verkiezingen. In onderstaande video kwam Jesse Klaver (GroenLinks) hard in botsing met Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA). 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore