19.00 uur persconferentie

Een 'gedeeltelijke' lockdown voor drie weken: dit weten we nu

12 november 2021 09:21 Aangepast: 12 november 2021 20:35
Voorbij met de pret: horecagelegenheden moeten straks om 19.00 uur dicht. Beeld © ANP

Er komt een nieuwe lockdown, zal demissionair premier Rutte vanavond bekend maken op een persconferentie. Die wordt niet zo streng als eerdere regels die we gehad hebben, maar toch behoorlijk stevig. Wat staat ons te wachten? Dit is wat we inmiddels weten:

Allereerst: hoe de nieuwe, gedeeltelijke lockdown er precies uit komt te zien, weten we pas vanavond. Om 19.00 uur houden Rutte en coronaminister Hugo de Jonge een persconferentie, waarin de nieuwe regels worden aangekondigd.

De betrokken ministers hebben gisteren urenlang vergaderd in het Catshuis, en zijn gisteravond tot overeenstemming gekomen over de grote lijnen. Vandaag moet het hele kabinet tijdens de ministerraad nog een officieel besluit nemen, dus de details kunnen nog worden veranderd.

Dit worden de regels:

Bronnen in Den Haag zeggen tegen RTL Nieuws dat de volgende regels zullen worden ingevoerd: 

  • Niet-essentiële winkels moeten om 18.00 uur sluiten.
  • Andere winkels, zoals supermarkten moeten om 20.00 dicht. Dat geldt ook voor cafés en restaurants.
  • Ook het advies om zo veel mogelijk thuis te werken komt terug.
  • Bij sportwedstrijden is geen publiek meer welkom. Ook de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen wordt dinsdag in een leeg stadion gespeeld.
  • Het kabinet gaat adviseren om thuis maximaal vier bezoekers te ontvangen.

Persconferentie live te volgen bij RTL Nieuws

Pas vanavond om 19.00 uur worden alle maatregelen tijdens de persconferentie officieel bekendgemaakt. Die persconferentie kun je uiteraard volgen via RTL Nieuws, op televisie, in de app of op rtlnieuws.nl.

Morgen, zaterdag 13 november, gaan de nieuwe regels al in. Om 19.00 uur om precies te zijn. De lockdown zal voor drie weken worden ingesteld.

Mogelijk ook wordt de CoronaCheck op meer plekken ingevoerd, zoals in pretparken en dierentuinen. In tegenstelling tot het advies van het Outbreak Management Team (OMT) hoeven theaters en bioscopen waarschijnlijk niet dicht. Het kabinet denkt nog na over de regels voor de horeca binnen theaters en bioscopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stevige nieuwe coronamaatregelen: horeca om 19.00 uur dicht

Een deel van de nieuwe regels moet eerst wettelijk geregeld worden, zoals de uitbreiding van de CoronaCheck. Daarvoor moet wetgeving worden gemaakt en goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Dat kan een aantal weken duren.

Later mogelijk meer regels

Na vandaag komen er mogelijk nog meer regels aan. Er is een hele lijst met maatregelen waar het kabinet over nadenkt. Zo wordt er vandaag nog een knoop doorgehakt over een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling.

Miniatuurvoorbeeld
Volg het laatste nieuws in ons liveblog:

Politie met stenen en vuurwerk bekogeld na coronapersconferentie

De anderhalve-meter-regel komt binnenkort weer terug, maar ook die regel moet eerst wettelijk geregeld worden.

Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zinspeelden vorige week ook op een bredere invoering van het coronatoegangsbewijs. De QR-code zou dan nodig worden voor toegang tot bijvoorbeeld niet-essentiële winkels.

In de persconferentie van vorige week werd ook gesproken over de mogelijkheid om de coronapas in te voeren op de werkvloer, zonder dat het een verplichting vanuit de overheid zou zijn. Maar tegen dit idee leeft veel weerstand in de Tweede Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Straks met QR-code naar je werk? Vijf vragen en antwoorden

En dan wordt er nog nagedacht over een '2G-systeem' voor de CoronaCheck. Momenteel kun je een QR-code krijgen bij één van de 3 G's: Getest, Geprikt of Genezen. Die eerste G zou in het nieuwe systeem vervallen: je wordt dan alleen toegelaten als je een vaccin hebt gehad of bent genezen van corona. Zo zou voorkomen moeten worden dat ongevaccineerden besmet raken en ernstig ziek worden.

Sommige partijen zijn tegen dat systeem, omdat veel ongevaccineerden zo niet meer de kans krijgen met een negatieve test alsnog binnen te komen.

Bekijk ook: RIVM over hoge besmettingscijfers: 'We moeten dit omkeren'

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft stijgen. Aura Timen van het RIVM vertelt over de druk op de zorg en de effectiviteit van de vaccins.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore