Ga naar de inhoud
Loonsverhoging

Akkoord over cao academische ziekenhuizen, geen nieuwe staking

Medewerkers van het Amsterdam UMC tijdens een staking in oktober. Beeld © ANP

Zorgbonden en werkgeversorganisatie NFU zijn het gisteren eens geworden over een nieuwe cao voor werknemers in de universitaire ziekenhuizen (umc's). Een derde staking die op 25 november gepland stond, gaat daardoor niet door.

Wel moeten de leden van de vakbonden FNV, FBZ, LAD en CNV nog instemmen met de nieuwe arbeidsvoorwaarden. In de nieuwe cao komt er structureel meer loon bij en zijn er afspraken gemaakt over het terugdringen van de werkdruk. Het gaat om minimaal 75 euro bruto per maand extra voor iedere werknemer. Daarnaast wordt het minimumloon per 1 januari 2022 verhoogd naar 14 euro.

Ook krijgen werknemers een toeslag als roosters binnen 72 uur worden gewijzigd, een betere toelage voor onregelmatige diensten en komt er meer rusttijd na een bereikbaarheidsdienst of na een nachtdienst.

Maximale eruit gehaald

"We zijn blij dat umc-werknemers eindelijk worden gehoord en dat de twee actiedagen en de dreiging van een derde zondagsdienst tot een doorbraak hebben geleid", zegt FNV-bestuurder Elise Merlijn. Ze is blij dat er een akkoord is over een structurele verbetering in plaats van een incidentele salarisverhoging. CNV-onderhandelaar Aaldert Mellema zegt dat het maximale eruit is gehaald.

Geen
Lees ook:
Geen moment rust voor Helen door personeelstekort: 'Ik ben compleet op'

Directeur Caroline van den Brekel van LAD en FBZ-onderhandelaar Brigitte Sprokholt vinden dat alle werknemers wat aan het akkoord hebben. En "waardoor niet langer tweespalt wordt gezaaid tussen werknemers onderling. Dat was voor ons een heel belangrijk punt", zegt Van den Brekel.

'Zondagdiensten'

Voor de staking van donderdag de 25e had een recordaantal van 366 afdelingen van de academische ziekenhuizen zich aangemeld. Minimaal 10.000 zorgmedewerkers zouden gaan actievoeren. Ze wilden net als tijdens de stakingen in september en oktober zogenoemde 'zondagsdiensten' draaien, wat betekent dat ze alleen spoedzorg leveren. Daar valt ook de coronazorg onder.

Er zijn acht academische ziekenhuizen in Nederland: het Amsterdam UMC, het VU Medisch Centrum (ook in Amsterdam), het Erasmus MC in Rotterdam, het LUMC in Leiden, Maastricht UMC+, het Radboudumc in Nijmegen, UMC Groningen en UMC Utrecht.

Bekijk ook: Personeel academische ziekenhuizen staakt: 'Anders vallen we om'

01:33
Bij de eerste staking in september van vorig jaar legde een groot deel van de medewerkers hun werk neer. Zo ook in het UMC Utrecht.