Jarenlang discussie

Koning vraagt subsidie aan voor kroondomein: onduidelijk of gebied open blijft

11 november 2021 19:57 Aangepast: 11 november 2021 20:42
Archieffoto. Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander gaat subsidie aanvragen voor het beheer van kroondomein Het Loo. Dat zei hij vandaag in Trondheim aan het einde van het staatsbezoek aan Noorwegen.

Op dit moment wordt bekeken welke subsidie geschikt is. Of dat ook betekent dat het natuurgebied voortaan bijna het hele jaar geopend blijft, kon Willem-Alexander niet zeggen. 

Niet zomaar sluiten

Een groot deel van het Kroondomein Het Loo in Apeldoorn wordt jaarlijks van 15 september tot en met 25 december afgesloten. Die periode wordt onder meer gebruikt om edelherten rust te geven tijdens de bronsttijd en voor het 'effectief en optimaal kunnen uitoefenen van de aantalsregulatie', het afschieten van bijvoorbeeld damherten en zwijnen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het mag, maar 'niet chic': koning doet kroondomein gewoon op slot

Eerder dit jaar werd bekend dat koning Willem-Alexander het kroondomein vanaf volgend jaar niet zomaar meer mag sluiten als hij nog subsidie wil krijgen voor het natuurgebied. Een van de subsidies die hij kan aanvragen, stelt openstelling gedurende bijna het gehele jaar verplicht. Maar of de koning daarvoor kiest, is nog niet bekend.

Het belangrijkste is volgens de koning de bescherming van de natuur. Het is een uniek natuurgebied; de mens is welkom maar het is geen recreatiegebied zei hij.

Discussie

Over de jaarlijkse sluiting voor enkele maanden van Het Loo bestaat al enkele jaren discussie. Veel milieu- en faunabeschermers zijn het niet eens met de jaarlijkse sluiting en zeggen dat de koning in het najaar samen met gasten in het gebied jaagt.

Willem-Alexander verduidelijkte dat de koninklijke familie er sinds het afschaffen van de drijfjacht in 2001 geen jachtpartijen meer houdt. "Eén man of vrouw gaat onder begeleiding jagen", aldus de koning.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning krijgt geen subsidie meer voor kroondomein als het wekenlang gesloten blijft

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore