'Door voedseltekorten'

Staatsbosbeheer moet 1400 herten afschieten in Oostvaardersplassen

11 november 2021 15:55 Aangepast: 11 november 2021 15:58
Het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen moet worden teruggebracht. Beeld © ANP

Staatsbosbeheer moet de komende winter 1400 edelherten afschieten in natuurgebied Oostvaardersplassen in Flevoland. In het gebied is plaats voor vijfhonderd herten, maar bij de laatste telling eind oktober bleek dat er ongeveer 1900 dieren rondlopen.

Enkele jaren geleden ontstond veel ophef omdat er in de Oostvaardersplassen niet voldoende voedsel te vinden was voor de steeds maar uitdijende groepen grote grazers, zoals edelherten, konikpaarden en heckrunderen. Sindsdien is besloten dat Staatsbosbeheer de aantallen dieren binnen de perken houdt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies Oostvaardersplassen: aantal grote grazers halveren, 980 edelherten afschieten

Het vlees van de edelherten wordt voor consumptie aangeboden in de horeca en aan particulieren. Daarnaast blijven kadavers in het natuurgebied achter als prooi voor roofdieren.

Paarden en runderen

In tegenstelling tot de edelherten hoeven er niet veel konikpaarden en heckrunderen te worden afgeschoten, heeft Staatsbosbeheer aan de provincie Flevoland laten weten. In het gebied is plaats voor zeshonderd paarden en runderen en in totaal zijn er 670 dieren geteld. De gebiedsbeheerder denkt ongeveer tachtig heckrunderen af te schieten deze winter. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Raad van State: afschot van edelherten in Oostvaardersplassen mag wél

Bij de jacht op de grote grazers moet Flevoland wel rekening houden met de uitbraak van vogelgriep. Voorkomen moet worden dat vogels opschrikken en hun leefgebied verlaten, waardoor ze mogelijk een besmetting meenemen naar andere delen van het land. 

Geluiddemper

Dus is er bij de jacht op de edelherten sprake van beperkende maatregelen. In overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is besloten dat de jagers gaan schieten met een geluiddemper om de vele watervogels zo min mogelijk te verstoren.

Ook mijden ze moerasgebieden, omdat daar veel vogelkolonies zitten. Staatsbosbeheer houdt in de gaten wat het effect van afschieten op de watervogels is.

Bekijk ook: Toch afschot herten Oostvaardersplassen

In 2019 werd het door een rechter nog verboden, maar nu mag het afschieten van de herten bij de Oostvaardersplassen toch doorgaan. "Zo krijgen andere dieren en planten meer kans."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore