'Te hoge werkdruk'

Onvrede onder verkeersleiders oorzaak van treinuitval ProRail

11 november 2021 14:12 Aangepast: 11 november 2021 15:28
Ter illustratie. Beeld © ANP

Er heerst onvrede onder de verkeersleiders van ProRail. Dat bevestigt de spoorwegbeheerder na eerdere berichtgeving van het AD. Die krant schreef op basis van anonieme werknemers dat de werksfeer met name op de post in Utrecht "verziekt" is, maar met die omschrijving is ProRail het niet eens.

Door een personeelstekort onder verkeersleiders vallen de laatste tijd vaak treinen uit.

Personeel boos

ProRail erkent dat mensen boos zijn op de omstandigheden zoals ze nu zijn. "We hadden eerder moeten anticiperen op het personeelstekort en moeten luisteren naar geluiden van medewerkers dat dit zou gebeuren", zegt een woordvoerder.

Volgens hem was er anders ook wel sprake geweest van een tekort aan verkeersleiders, maar als er eerder actie was ondernomen was die wel van "een andere aard" geweest.

Een verkeersleider aan het werk bij ProRail, ter illustratie. Een verkeersleider aan het werk bij ProRail, ter illustratie.

Het tekort aan verkeersleiders bij ProRail speelt al langer. Dat komt onder andere doordat veel medewerkers met pensioen gingen. Om die reden worden vaker treinen noodgedwongen uit de dienstregeling geschrapt. Volgens de spoorbeheerder is dat tot nu toe met name in de vakantieperiodes gebeurd.

'Rek is eruit'

De spoorbeheerder verwacht rond 2023 het personeelstekort zoveel mogelijk opgelost te hebben. Volgens ProRail is een groot deel van de medewerkers flexibel wanneer wordt gevraagd geen pauze te houden of eerder terug te komen van vakantie, maar is er ook een groep mensen waar de rek uit is. "Dat is begrijpelijk met de hoge werkdruk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Treinen vallen uit door personeelstekort bij ProRail

In Utrecht is momenteel de helft van de ongeveer honderd verkeersleiders helemaal niet inzetbaar. "Er is te veel gevraagd van het personeel."

Tijdelijk invallen

ProRail heeft onder meer gepensioneerden en oud-medewerkers gevraagd tijdelijk in te vallen wanneer er gaten vallen. Ook wordt gekeken of de opleiding kan worden verkort en het slagingspercentage van die opleiding kan worden verhoogd. De spoorwegbeheerder benadrukt dat dit niet ten koste gaat van de veiligheid op het spoor.

Vanaf 1 december krijgen alle treinverkeersleiders en decentrale verkeersleiders van ProRail een compensatietoeslag, omdat ze heel veel flexibiliteit moeten opbrengen. ProRail noemt de toeslag "een blijk van erkenning en waardering."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Treinen uitgevallen door zieke verkeersleider: 'Komt vaker voor'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore