Ga naar de inhoud
'Streng optreden geboden'

Taakstraffen voor 'opruiende' drillrappers: 'Onacceptabel en zorgwekkend'

Rechtbanktekening van drillrappers Jorra en Biggs Kaki Beeld © ANP foto

De rechtbank in Amsterdam heeft twee mannen een taakstraf van honderd uur opgelegd omdat zij in een drillrapvideo hebben opgeroepen tot geweld. De Amsterdammers zijn ook schuldig bevonden aan het bezit van een nepvuurwapen dat in de video werd getoond.

"Het oproepen tot en verheerlijken van geweld door het bedreigen van rivaliserende groepen en het tonen van wapens alsof dat normaal is, zoals dat in drillrap wordt gedaan, is onacceptabel en zorgwekkend", zegt de rechtbank in het vonnis.

De 24-jarige Diego M. en de 28-jarige Jason S. traden in 2020 op in een clip waarin zij met een wapen in de hand dreigende teksten uitten in de richting van niet nader genoemde rivalen, in een nummer met de onheilspellende titel 'Intensive Care'. In de rap wensen de verdachten hun "opps" (tegenstanders) een verblijf aldaar toe. "Ik mik op je head en zorg dat je crasht", zo luidt een zin in de gewraakte rap.

Opruiing

Opruiing, vond het Openbaar Ministerie, dat overging tot vervolging. Niet eerder vervolgde het OM (drill)rappers vanwege hun teksten. Tegen M. en S. eiste het OM 180 uur taakstraf. Het tweetal werd eind april 2020 opgepakt, kort nadat een paar seconden van de clip op Instagram waren gepost, als trailer. Zij kwamen een paar dagen later weer vrij en mochten hun rechtszaak in vrijheid afwachten. De integrale clip verscheen in augustus 2020 op YouTube.

Amsterdamse
Lees ook:
Amsterdamse drillrappers vervolgd voor opruiende teksten en wapenbezit

Tijdens hun proces toonden de twee verdachten zich van geen kwaad bewust. Volgens M. is het nummer geen drillrap en heeft hij niet opgeroepen tot geweld. "Het is frustratie, boosheid, en vooral entertainment", aldus M. "Muziek maken is mijn hobby. Het moet niet zo opgeblazen worden."

Dodelijke incidenten

De rechtbank tilt er beduidend zwaarder aan. In haar uitspraak wijst zij onder meer op het toenemend aantal ernstige, soms dodelijke geweldsincidenten in de binnen- en buitenlandse drillrapscene. In een aantal gevallen is duidelijk geworden dat het geweld voortvloeide uit videoclips waarin rivaliserende drillrapgroepen elkaar bedreigen en uitdagen.

"Het is een kenmerk van drillrap dat wat er in deze video’s wordt aangekondigd ook wordt uitgevoerd", staat in het vonnis. "Het is de rechtbank bekend dat er in de drillrapgemeenschap zelfs punten worden toegekend aan drillrappers die hun gewelddadige uitspraken uit de videoclips ten uitvoer brengen." Streng optreden tegen het verspreiden van opruiende video's is daarom geboden, vindt de rechtbank.

Drillrappers
Lees ook:
Drillrappers voor de rechter: zijn hun teksten strafbaar of artistieke vrijheid?