Ga naar de inhoud
Ook familie aan het woord

Eerste zittingsdag zaak Nicky Verstappen zit erop: Jos B. blijft bij zijn verhaal

Jos B. is veroordeeld voor de dood van Nicky Verstappen in 1998. Beeld © Petra Urban

Tijdens de eerste dag van het hoger beroep in de zaak Nicky Verstappen bleef Jos B. bij zijn verhaal: hij heeft de jongen niet om het leven heeft gebracht, zegt hij. B. barstte in huilen uit toen hij vertelde hoe hij het lichaam van de volgens hem al overleden jongen vond.

De 59-jarige Jos B., die ontkent iets met de dood van de 11-jarige jongen te maken te hebben, werd vorig jaar tot 12,5 jaar cel veroordeeld voor het ontvoeren en misbruiken van Nicky Verstappen in de zomer van 1998. De rechter sprak hem vrij van doodslag.

Zowel het Openbaar Ministerie als B. ging in beroep. De eerste zittingsdag was vandaag en Jos B. en de familie van Nicky Verstappen kwamen aan het woord.

Verklaring familie Verstappen

Peetje Verstappen vertelde dat het voor hem en zijn familie duidelijk is: Jos B. is de moordenaar van hun zoon Nicky. "Niemand weet hoeveel pijn en verdriet wij hebben. Al 23 jaar zijn wij aan het vechten om de moordenaar van Nicky achter de tralies te krijgen", zei de vader. 

Volgens hem was er slechts één iemand die hun slopende strijd begreep: Peter R. de Vries. "Onze steun en toeverlaat is er niet meer. Peter was de drijvende kracht achter alles." In onderstaande video bedanken ze hem tijdens hun verklaring voor zijn steun de afgelopen jaren.

Familie Verstappen over Peter R.: 'Drijvende kracht achter alles'

02:40
De familie van Nicky Verstappen heeft vandaag gesproken tijdens de eerste dag van het hoger beroep tegen Jos B..

B. was vandaag aanwezig in de rechtszaal, waar hij zijn lezing van vorig jaar herhaalde: dat hij Nicky vond toen die al overleden was. "Ik heb gecontroleerd op hartslag. En dan kom je tot de conclusie dat hij dood is. Je kunt helemaal niets meer doen", zei B. in tranen.

'Grootste fout'

Dat hij vervolgens niet de politie belde, noemt hij zelf zijn grootste fout. "De eerste gedachte is: je moet het melden, uiteraard. Maar dan komt twijfel op en ook angst. Want ik heb natuurlijk wel een verleden."

B. kreeg in het verleden door justitie een proeftijd opgelegd voor zedendelicten met jonge jongens. "Mij is ooit gezegd door een politieambtenaar: wat er ook gebeurt met een kind, we zullen je vinden. De angst zit er dan wel in. Ik wilde er niks mee te maken hebben." 

Brunsummerheide

Nicky Verstappen werd in de zomer van 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide in Limburg. Hij was daar op zomerkamp. Pas drie jaar geleden kwam na een DNA-match B. in beeld. Zijn DNA is onder meer op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky aangetroffen.

Pathologen die het lichaam van Nicky onderzochten en zijn letsel hebben beoordeeld, concludeerden vorig jaar dat hoogstwaarschijnlijk sprake is geweest van penetratie. De rechtbank betrok in B's veroordeling dat Nicky op een verscholen plek lag, met zijn kleren binnenstebuiten.

Reactie
Lees ook:
Reactie ouders Nicky op vonnis Jos B.: 'We hebben een dader, daar zijn we toch blij mee'

Dat er geen sporen van sperma zijn aangetroffen, 'zegt niets', stelde de rechtbank. "Seksuele handelingen hoeven volgens deskundigen niet per se sporen achter te laten."

Videoboodschap

B. heeft altijd ontkend iets met de dood van de jongen te maken te hebben. In een videoboodschap, die vorig jaar op de eerste zittingsdag van de inhoudelijke behandeling in de rechtbank werd getoond, vertelde hij dat hij het lichaam van Nicky destijds had zien liggen, maar dat de jongen toen al dood was. Naar eigen zeggen durfde hij dat nooit te melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft.

Vandaag werd een nieuwe, uitgebreidere videoverklaring getoond. De videoverklaring wijkt inhoudelijk nauwelijks af van de video die eind september 2020 in de rechtbank in Maastricht werd vertoond. In beide gevallen gaat het om opnames die eerder direct na elkaar werden opgenomen.

Onlangs meldde justitie dat Jos B. in de gevangenis in Vught tegen medegevangene Bekir E. zou hebben toegegeven wel de dood van Nicky op zijn geweten te hebben:

'Bekir E. schoot uit zijn slof toen Jos B. over Humeyra begon'

01:33
In het hoger beroep van Jos B. werd vorige maand Bekir E. gehoord, de man die veroordeeld is voor de moord op scholiere Humeyra. Verslaggever Robin van Hijfte vertelt over de spanning in de rechtszaal.