ICT in de knel

Gastdocent moet tekort informaticaleraren opvangen: 'Sta hier met klotsende oksels'

11 november 2021 11:26
Archieffoto middelbare school Beeld © ANP

Het is een vreemde tegenstelling: in deze tijd van digitalisering wordt het vak informatica op steeds minder scholen gegeven. Het is het vak met het grootste lerarentekort. Scholen proberen nu gastdocenten uit het bedrijfsleven aan te trekken.

"Ik sta daar straks met klotsende oksels, maar ik vind het ook ontzettend leuk", zegt Lycke Runeman.

Runeman werkt normaal gesproken bij softwarebedrijf Visma-Raet, maar vanaf deze week geeft ze een aantal weken informatica op het Noordik Lyceum in Almelo. Ze wordt geholpen door een natuurkundedocent van de school, want een fulltime informaticadocent is niet te vinden.

Runeman doet mee aan Co-Teach, een project van universiteiten, middelbare scholen en het bedrijfsleven om op meer scholen informatica als eindexamenvak aan te bieden. 

Het idee is dat mensen uit het bedrijfsleven met hun expertise lessen geven op middelbare scholen. Met ondersteuning van een docent kan de school dan informatica als eindexamenvak aanbieden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljarden voor onderwijs: 'Lerarentekort wordt er alleen maar groter door'

Informatica wordt op steeds minder scholen als examenvak verzorgd, blijkt uit cijfers van DUO. In het examenjaar 2012 bood 55 procent van alle vwo-scholen (281 scholen) het vak aan, in 2019 was dit gedaald naar 46 procent (243 scholen). Op de havo zijn de cijfers vergelijkbaar.

Een deel van de verklaring is het grote tekort aan docenten, en dat zal alleen nog maar oplopen. Het meest recente cijfer is een raming van de arbeidsmarkt uit 2019. Toen was informatica al het vak met het grootste personeelstekort en de verwachting is dat dit tekort in 2030 is opgelopen tot bijna 40 procent. En dat wordt nog groter als meer scholen besluiten het vak aan te bieden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Werkdruk en lage lonen, maar leraren zijn tevreden met baan'

Runeman snapt wel waar dat tekort vandaan komt: "Laten we wel wezen, ICT verdient echt veel beter in het bedrijfsleven dan in het onderwijs." En ook merkt ze nu dat de werkdruk in het onderwijs behoorlijk hoog is. "Als ik zie wat ik allemaal moet voorbereiden voor zo'n les…"

Toch staat ze vandaag voor de klas. Ze wil jongeren op de middelbare school enthousiast maken voor werk in de ICT-sector. "Je ziet het, we komen moeilijk aan mensen, dus er moet iets gebeuren." Ze hoopt daaraan bij te dragen door jongeren les te geven en direct toekomstperspectief te bieden. "Er staat iemand vanuit het bedrijfsleven die kan laten zien wat je ermee kunt doen."

Nederland loopt achter 

Ook NLdigital, branchevereniging van ICT-bedrijven, denkt dat het hard nodig is om jongeren informatica te geven. "Nederland loopt internationaal gezien achter als het gaat om jongeren die kiezen voor bèta-opleidingen zoals informatica", zegt een woordvoerder. Dat jongeren er steeds minder mee in aanraking komen op de middelbare school, is daarvan volgens hem de oorzaak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ransomware raakt kleine ondernemers keihard: 'Ik zie bedrijven kapot gaan'

Niet alleen ICT-bedrijven hebben er last van, in bijna alle bedrijven zijn ICT'ers hard nodig om de systemen veilig te houden, privégegevens te beschermen of om simpelweg de boel draaiende te houden.

Ook denkt de branchevereniging dat het goed is voor de diversiteit in de sector om jongeren vroeg informatica te geven. "Er werken bijvoorbeeld vrij weinig vrouwen in onze sector en dat komt ook doordat meisjes jong horen dat het niets voor hen is", zegt de woordvoerder. "Een inspirerend vak op de middelbare school kan dan helpen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore